Folytatódott a „Magyar Nemzeti Roma Platform” társadalmi konzultáció

Folytatódott a „Magyar Nemzeti Roma Platform” társadalmi konzultáció

A tegnapi napon tovább folytatódott országjáró útján a Magyar Nemzeti Roma Platform: ezúttal Üllőre és Pest megyébe látogatott virtuálisan a társadalmi konzultációs rendezvény, melyet Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára távollétében, képviseletében Csoór Gabriella főosztályvezető nyitott meg.

A digitális formában megtartott konzultáción köszöntő beszédet mondott még Farkas Félix, nemzetiségi szószóló, Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, Kissné Szabó Katalin, Üllő város polgármestere, valamint Rafael Pál, a Pest Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Különböző szakmai előadásokat hallhattak a résztvevők: a társadalmi felzárkózáspolitika aktualitásait Szabó-Fazekas Ildikó, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárságának a munkatársa, majd a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság felzárkózáspolitikában betöltött szerepét Pájer László általános főigazgató-helyettes ismertette.

Felszólalt Kiss Dávid, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai munkatársa a felzárkózó települések hosszú távú fejlesztési programjáról.

Majd Szabó-Fazekas Ildikó, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárságának a munkatársa a 2021-2027. időszakra vonatkozó, tervezett társadalmi felzárkózási programokról beszélt.

Ezt követően előadás hangzott el az „Akik köztünk élnek és dolgoznak a megyében” címmel: a helyi jógyakorlatokat mutatta be Szomora Zsolt, az Üllői Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, amely a „Mindenki szívében van egy dallam” elnevezésű program Üllő városi megvalósítását részletezte.

Lakatos Györgyi, a Budaörsi Tanoda Alapítvány által működtetett tanoda vezetője a budaörsi tanoda program működéséről számolt be a Platformon.

Végül Mezei Katalin, az intézmény igazgatója mutatta be a hátrányos helyzetű fiatalok oktatási esélyeit növelő programokat a Burattino Általános és Középiskolában.

 104 megtekintés