Együk egészségessé magunkat!

Megelőzhetjük ezzel a demenciát?

Kutatások szerint az ún.mediterrán táplálkozás, melyet nyaralás idején akár már többen ki is próbáltak Olaszországban, Görögországban vagy Spanyolországban, csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát. A többségében zöldség, gyümölcs, fehér húsok, halak, rostban gazdag táplálkozás segítségével elkerülhetjük az elhízást, mely több betegség forrása lehet. Kutatók azt tapasztalták, hogy az agy zsugorodása időskorban lelassult azoknál, akik az ún. mediterrán diéta szerint étkeztek. Ezért is merült fel, hogy a mozgás mellett ez a táplálkozás segíthet a demencia megelőzésében, illetve a folyamat lassításában.

Hogyan kezdjünk hozzá?
Elméletben sok mindent tudunk, de ahhoz, hogy valódi változást érjünk el, mindenkinek másra van szüksége.
Aki a fokozatosság híve, haladjon apró lépésekben: a zsír helyett kezdjen használni extra szűz olívaolajat nem csak a főzéshez, hanem hidegen salátákhoz vagy öntetekhez is. Kimutatható, hogy számos pozitív hatása van az egészségre: segíti az emésztést, csökkenti a csontritkulás kockázatát, antibakteriális hatású, hidratálja a bőrt.

A következő lépés lehet, hogy növeli a fehér húsok (csirke, pulyka) arányát, és ebből készíti el a megszokott ételeket pl. pörköltet a cupákos csülök helyett. Először kicsit szokatlan lesz a sovány hús, de a fűszerek használatával finom íze lesz.
A halak elkészítésének is többféle változata lehetséges, mint a halászlé vagy a rántott ponty. Sokat segít, ha kevés az időnk és gyorsan szeretnénk összeütni valamit: egy szép szelet hal befűszerezve és alufóliában megsütve kiváló vacsora. Amíg elkészül, mellé pár perc alatt alkothatunk egy finom salátát az otthon lévő hozzávalókból.

A bőséges zöldségköret párolva, vagy nyersen, a főzelékek, a saláták könnyen emészthetők, halak, húsok mellé egyaránt illenek.
Vannak, akiknek úgy könnyebb, ha elhatározzák, hogy diétáznak és ehhez egy hétre, vagy hónapra előre összeállított étrendet választanak. A fő motiváció, hogy mennyit adnak le, hány kilót fogynak. Az ajánlás számukra is az, hogy fogyasszanak naponta többször zöldséget, gyümölcsöt, ha lehet nyers formában. A megszokott alapanyagok paprika, paradicsom, hagyma, káposzta, uborka, fejes saláta mellett használhatunk céklát, répát, brokkolit és hüvelyeseket is (bab, lencse).

A tévézés közben chips helyett érdemes kipróbálni néhány felszeletelt zöldséget (répa, uborka, retek) natúr, vagy fűszeres joghurtba, tejfölbe mártogatva.
A kísérletezők szívesen próbálnak ki új recepteket, amit másoktól hallanak, vagy az interneten böngészve találnak rá. Számukra érdekes kaland a zöldségek, gyümölcsök és magvak keverése például egy salátában. A változatos színek, formák, ízek étvágygerjesztőek, ugyanakkor nem hizlalnak.
A zöldségeket (padlizsán, cukkini, burgonya, karalábé) tölthetjük sovány hússal változatosan fűszerezve, a rakott zöldségek joghurttal, sajttal megsütve vacsoraként is fogyaszthatók. A mediterrán étrendben a sajtok, a kefír és joghurt fogyasztása is hangsúlyos.

A mediterrán étrend része a vörösbor rendszeres fogyasztása, melynek flavonoid-tartalma csökkenti az érelmeszesedés előfordulását, így érrendszervédő hatású. Egyéb más kedvező hatást is tulajdonítanak neki, de itt érdemes óvatosnak lenni. Mint mindenben, itt is fontos a mértékletesség, napi 1-2 dl ajánlott, de persze nem kötelező.
A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, a durumbúzából készült tészták rosttartalmuk miatt ajánlottak, lassabban szívódnak fel így nem emelik a vércukorszintet.
Néhány recepttel segítünk ötletet és biztatás adni a kísérletezéshez! Együk magunkat egészségessé!


Honlapunk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság EFOP-1.9.4-VEKOP-16-2016-00001 „A szociális ágazat módszertani és információs rendszereinek megújítása” című kiemelt projekt keretében készült.

 59 megtekintés