Esszencia

Miért és kiknek készült ez a honlap?

Honlapunk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság EFOP-1.9.4-VEKOP-16-2016-00001 „A szociális ágazat módszertani és információs rendszereinek megújítása” című kiemelt projekt keretében készült.

https://tamogatottfejlesztesek.szgyf.gov.hu/2014-20/index.php/szakmai-megvalositas-8/a-projekt-rovid-bemutatasa-10?fbclid=IwAR3iA2kP1z0JumHyoU6RRCu6ICp9cRU_uWkf1C-cofxrbRmYkFp54NGPJao

Ajánljuk minden hozzátartozónak, érintettnek, szervezőnek, segítőnek, akik demenciával élőknek Alzheimer/Memória Café közösség létrehozásával nyújtanak segítséget.

Az Alzheimer Cafék küldetése a demenciát övező stigma csökkentése. A segítő közösség nyitott mindenki számára, aki szeretne többet tudni a demenciáról, akár hozzátartozóként, betegként, szakemberként, vagy érdeklődőként.  Az Alzheimer Café kiemelt feladatának tekinti, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a betegség bárkit érinthet nemtől, foglalkozástól, földrajzi helytől függetlenül.

A támogató közösség célja a betegség elfogadása, elfogadtatása széles társadalmi közegben, mely a társadalmi, helyi közösségen beüli izoláció csökkentését segíti elő. Nyitott minden lakos, állampolgár számára, akit a demencia bármely formája érint vagy a betegségről szerzett ismereteit szeretné bővíteni.

Az Alzheimer Café találkozók alkalmával a betegek és családtagjaik támogatást, információt kapnak szakemberektől, emellett egymás között információt, az ápolás, gondozás területéről tapasztalatot tudnak cserélni.  Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenek arra, hogy a betegség miatti elszigetelődés csökkenjen, a betegséggel kapcsolatban olyan témákról is beszéljenek, ami egyébként a hétköznapi életben tabunak számít.

Kellemes, megértő környezetben, nyitott, biztonságos térben vehet részt mindenki a havonta egy alkalommal, azonos napon és időpontban megtartott 1,5-2 órás összejövetelen.

Hálózatba szerveződünk

A települések, az adott helyszínen működő Alzheimer Cafét/Memória Café-t szervezők és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ún. háromoldalú együttműködési megállapodás megkötését javasolják. Tevékenységüket egy 27 főből álló ún. szakértői hálózat és egy hálózati koordinátor köti össze és segíti igény szerint szervezési információkkal, szakmai, módszertani ajánlásokkal, konzultációval.

Alkalmazott munkamódszerünk:
Kiemelt jelentőségű a demenciával élő betegek családtagjainak, gondozóinak segítése hálózati formában. A már működő Cafék többféle módon segítenek: előadásokkal, ún. world café stílusú beszélgetésekkel helyi önkéntes facilitátor, segítő közreműködésével. Egy útmutatóban összefoglaltuk azokat a hasznos ajánlásokat, melyek közel ötven AC tapasztalatai alapján bizonyítottan jól működnek. Tettük ezt azért, mert fontosnak tartjuk a résztvevők közötti tapasztalatcserét, a jó gyakorlatok megosztását egymás között.

Ebben a helyzetben, amíg nincs lehetőség a személyes találkozásra, interneten keresztül tarthatjuk a kapcsolatot.

A honlapot folyamatosan bővítjük, szeretnénk minden információt közreadni, ami a témával kapcsolatban itthon és külföldön elérhető. Kérjük, hogy segítsék a honlap tartalmának bővítését. Minden intézmény, szervezet állami és magán kezdeményezés tudására, tapasztalatára számítunk. Együtt többre vagyunk képesek!

 

 

 

 

 

 

 


Honlapunk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság EFOP-1.9.4-VEKOP-16-2016-00001 „A szociális ágazat módszertani és információs rendszereinek megújítása” című kiemelt projekt keretében készült.

 5,879 megtekintés