Foglalkozási rehabilitációról

2021. január 1. napjától a Nemzeti Szociálpolitikai Intézetről szóló 610/2020. (XII.18.) Korm. rendelet alapján a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mint kedvezményezett jogutódja a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (továbbiakban NSZI).

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 327/2011. Korm. rendelet (6) bekezdése értelmében a foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások koordinációjával, fejlesztésével kapcsolatos feladatokat az NSZI látja el, ennek keretében a foglalkozási rehabilitációval összefüggő oktatási, innovációs, tárolási, logisztikai, nyilvántartási és informatikai tevékenységet is végez.

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet – a rendelkezésre álló források, a bejelentett munkaerőigények, a munkaerőpiaci előrejelzések, valamint a rehabilitációs szolgáltatásban részesülő személyek képességei, foglalkoztatási helyzete és várható elhelyezkedési lehetőségei alapján – minden év január 15-éig az általa üzemeltetett elektronikus felületen közzéteszi a tárgyévben támogatható foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások és támogatható szolgáltatás igénybevételének feltételeit.

A foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások igénybevételéhez a rehabilitációs ellátásban részesülő személy és a rehabilitációs szolgáltatást kérő személy számára támogatás nyújtható.

A Foglalkozási Rehabilitáció menüpont alatt olyan tájékoztató anyagok, szakmai kiadványok kerültek elhelyezésre, melyek értékes információkat tartalmaznak a megváltozott munkaképességű személyek megmaradt fejleszthető képességeire épülő foglalkozási rehabilitációról. Továbbá a foglalkoztatók és akkreditált szolgáltatók részére feltöltött tájékoztatókból megtudhatja milyen feltételek és támogatásformák igénybevétele mellett valósulhat meg Magyarországon a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása, valamint mely uniós kiemelt projektek segítik az érintett személyek, akadályoktól mentes munka világába történő integrációját is.

 

Frissítve 2023. augusztus 10. 

 5,567 megtekintés