ALZHEIMER/Memória CAFÉK MÓDSZERTANI TÁMOGATÁSA

ALZHEIMER/Memória CAFÉK MÓDSZERTANI TÁMOGATÁSA

Az EFOP-1.9.4-VEKOP-16-2016-00001 „A Szociális Ágazat Módszertani és Információs Rendszereinek Megújítása” c. kiemelt projekt keretében on-line térben – nagy érdeklődés mellett – került megrendezésre 2021. április 13-án, kedden a Módszertani támogatás és segítségnyújtás a demenciával élők professzionális és informális gondozásában című szakmai nap.

A rendezvény célja az volt, hogy átfogó képet adjon a demenciával kapcsolatos ellátórendszer helyzetéről, a demencia korszerű szemléletéről, az Alzheimer/Memória Cafék szerepéről, on-line működéséről a pandémia alatt, kapcsolódási lehetőségekről az új szolgáltatási formával, a Demencia Tanácsadókkal és megismerkedjünk a szlovéniai tapasztalatokkal. Szeretnénk segítséget nyújtani az Alzheimer/Memória Cafék újraindításához is. Ezért született a 3 oldalú megállapodás is, mely meggyorsíthatja ezt a folyamatot.

Együttműködéssel minden könnyebb!

Dr. Tóth Tibor a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet főigazgatója megnyitója és köszöntője után Busi Zoltán, a projekt szakmai vezetője ismertette a Projekt szakmai megvalósításának struktúráját kiemelten a „demencia” alprojektet és a részükre készített útmutatókat. Ezek közül kiemelte az Alzheimer/Memória Cafék – a települési Önkormányzatok és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet közötti együttműködési megállapodás jelentőségét. Utalt rá, hogy a szerződés letölthető a Szociális Ágazati portál Alzheimer Cafék részére készült honlapjáról: https://szocialisportal.hu/minta-megallapodas/

Simon Attila, szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár – EMMI – vázolta fel a demenciával élők helyzetét az ellátórendszerben és a prioritásokat. Ahhoz, hogy a demenciával élők megszokott környezetben, közösségben, minél tovább saját családjukban maradjanak fontos, hogy az alapszolgáltatások helyben fejlődjenek. A prevenció jelentőségét, a képzések és a tudásátadás fontosságát, e mellett a személyközpontú ellátás megteremtésének jelentőségét emelte ki, melynek érdekében a szakmák közti együttműködés és az innováció kap prioritást.

Egervári Ágnes, a projekt vezető szakértője prezentációjában kifejtette milyen fontos a SZEMLÉLETVÁLTÁS ÉS TUDÁSBŐVÍTÉS a korszerű, az érintettek megelégedésére végzett és fenntartható demencia gondozás alapfeltételének megteremtése. Kihangsúlyozta a demencia korai szűrésének jelentőségét és felvázolta a projekt elemeit, valamint az interdiszciplináris összefogás jelentőségét a családok segítése érdekében. Kitért arra is, hogy milyen nehézségeket jelentett a pandémia a demenciával élőknek, a családoknak és a szociális és egészségügyi intézményekben dolgozóknak. Kihangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben, az Alzheimer Cafék újraindításában milyen jelentősége lehet az ún. 3 oldalú megállapodások megkötésének.

Érdekes kitekintést adott Hegedűs Péter a Szociális Klaszter képviseletében –(Stefanija Zlobeč az Alzheimer Europe alelnöke, Slovenia interjú alapján) a Szlovén Nemzeti Demencia Stratégiáról, melyet 2010-ben az Egészségügyi Minisztérium által szervezett munkacsoport készített elő 7 érintett intézmény bevonásával (minisztériumok, civil szervezetek, szakmai szervezetek). A Demencia Tervet folyamatosan monitorozzák, frissítik az aktuális helyzetnek megfelelően.

Konkrét gyakorlati segítséget kaptak a résztvevők három Alzheimer/Memória Café szervező kollegától – Bagyinszki Zoltánné (Gyula), Mayer Panni (Biatorbágy) és Kocsis Judit (Budapest XII. Hegyvidék) – akik olyan jó gyakorlatokat ismertettek velünk, melyeket a pandémia idején eredményesen használtak.

Bagyinszki Zoltánné kiemelte, hogy mennyiben változtak az igények és a segítségnyújtás a járvány idején. Milyen fontos, hogy a szakmai válaszok, a segítség megfelelő időben, helyen érkezzen és ehhez megfelelő módszert válasszanak. Fontos, hogy a demenciával élők és a családok érezzék, hogy nincsenek egyedül.  Kiemelte azokat az innovatív módszereket, melyeket sikerrel alkalmaztak.

Mayer Panni a pandémia alatt is szervez Memória Cafét on-line formában. Erről osztott meg egy összefoglaló videót, mely itt megtekinthető:  https://drive.google.com/file/d/1F_9ULBn-0a8jgbKEm5kK8iq9e9MPHe8W/view?ts=60783984

Kocsis Judit 2020 áprilisa óta 13 on-line Alzheimer Cafét szervezett. Céljuk a pandémia alatt a kapcsolat folytatása, az elszigetelődés mérséklése és az információnyújtás volt. Az előadásokat a FB-on, on-line formában közvetítették, melyek visszanézhetőek voltak, így sokan másoldalakon is megosztották, így több száz emberhez jutott el. Sok hasznos információval szolgáltak a „Milyen információért, segítségért keresi föl az Alzheimer Cafékat?” – online kérdőívre adott válaszok.

https://www.facebook.com/alzheimerbp12

Lendvai Viktória demencia tanácsadó a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ munkatársa elmondta, hogy a demencia tanácsadást megelőzte két felkészítő alkalom, ahol az interdiszciplináris szakemberek által alkotott csoportban egészségügyi, jogi és egyéb fontos információkat ismertek meg. Az új szolgáltatás információt nyújt, tájékoztat az elérhető szolgáltatásokról (szociális, egészségügyi) , pszichológiai  és jogi tanácsadást nyújt.  Felmérik, hogy az adott élethelyzetben hol és milyen segítséghez tudják juttatni az érintetteket. A szolgáltatás térítésmentes!

https://szocialisportal.hu/demencia-tanacsadok-segitik-a-csaladokat/

A program során számos kérdés merült fel és az idő rövidsége miatt nem nyílt lehetőség a tapasztalatok részletes megbeszélésére. Ezért az on-line konferencia témáira érdemes a közeljövőben visszatérni. Ez az idő alkalmas arra, hogy felkészüljünk a pandémia utáni időszakra, amikor ismét személyesen találkozhatunk az Alzheimer/Memória Cafékon. A Szociális Ágazati Portálon elérhető az Alzheimer/Memória Cafék számára készült honlap, mely sok hasznos információt tartalmaz a már működő, vagy ezután alakuló közösségek számára. Mindenkit bíztatunk a tanulmányozására, használatára. E mellett szívesen megosztjuk a demenciával kapcsolatos ötleteket, híreket, programokat, jó gyakorlatokat, helyi kezdeményezéseket.

Valamennyi előadás elérhető, mely elhangzott 2021. április 13-án, az on-line konferencián:

Busi Zoltán előadása
dr. Simon Attila előadása
dr. Egervári Ágnes előadása
Hegedűs Péter előadása
Bagyinszki Zoltánné előadása
Kocsis Judit előadása
Lendvai Viktória előadása

 1,416 megtekintés