SZAKMATÁMOGATÓ HÁLÓZATOK SZAKMAI NAP AZ „IDŐS HÁLÓZAT” PERSPEKTíVÁJÁBAN

EFOP-1.9.4-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú „A szociális ágazat módszertani és információs rendszereinek megújítása” c. kiemelt projekt keretében a szakmatámogatás újszerű megközelítéssel, több országos módszertani hálózat létrehozásával és működtetésével valósult meg az elmúlt öt évben. A hálózati tevékenység zárásaként 2022. február 16-án konferencia került megrendezésre, a konferencia fő célkitűzése volt, hogy összefoglalja a projekt segítségével létrehozott módszertani hálózati tevékenységet, összegezze a közel öt éves hálózati működés tapasztalatait, és fogalmazza meg a hálózat által elért eredményeket. A program további célja a tapasztalatok átadása volt az elmúlt év végén felállt Területi Szakmatámogatási Rendszer érintett munkacsoportjai számára.

Az idősek ellátását, ezen belül a demencia kórképben szenvedő személyeket ellátását végző szociális szolgáltatók, intézmények tevékenységét, szakmai munkáját segítő hálózat (idősügyi hálózat) az ország teljes területét lefedte, 7 fő régiós szakértő és 20 fő megyei szintű eseti szakértő hálózatépítő tevékenységének köszönhetően a hálózat tagjai minden megyében elérhetők voltak a kollégák számára.

Az idősügyi hálózat tevékenységének eredményeként fogalmazódott meg a konferencián, hogy a hálózati tagok a gyakorlati feladatellátást konkrét ismeretek átadásával, gyakorlati példák bemutatásával közvetlenül segítették a szociális szolgáltatókat. A személyes információ átadás mellett konzultációs hátteret biztosítottak a mindennapos működéshez a szervezetek számára, továbbá a hálózati tevékenységnek köszönhetően problémaorientált szakmai párbeszédet folytattak a szakma képviselőivel. Hangsúlyt helyeztek az egészségügyi és szociális szektor intézményesített együttműködésének javítására, ennek keretében Magyarország Népegészségügyi Szűrőprogramjába is bekapcsolódhattak.

Az EFOP-1.9.4-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú „A szociális ágazat módszertani és információs rendszereinek megújítása” c. kiemelt projekt keretében működő idősügyi hálózat tevékenysége 2022. február 28-án lezárul, a hálózati tevékenységet kibővült feladatokkal az elmúlt év végén megalakult Területi Szakmatámogatási Rendszer idősügyi munkacsoportja veszi át.

A konferencián elhangzott előadások az alábbi linken érhetők el:

 

Busi Zoltán előadása
Egervári Ágnes előadása
Kárándi Erzsébet előadása
Kun Gábor előadása
Szilvásiné Bojda Márta előadása

 754 megtekintés