Tájékoztatók

 „A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítése, továbbá a foglalkozási rehabilitáció megvalósulása érdekében a megváltozott munkaképességű személyek és a munkáltatók egyaránt támogatásban részesülhetnek. Az EFOP 1.1.1-15 kiemelt projekt keretében nyújtható különféle támogatásokról és igénybe vehető kedvezményekről az alábbi elérési útvonalon olvashat (https://www.nszi.hu/efop-111-15-2015-00001).

 Az EFOP-1.9.3-VEKOP-17 elnevezésű „A foglalkoztatási rehabilitáció szakmai folyamatainak fejlesztése”, illetve a VEKOP-7.1.3-15 „A megváltozott munkaképességű emberek támogatása” elnevezésű projektek zárókiadványai az alábbi elérési útvonalon találhatók:

EFOP-1.9.3-VEKOP-17 projekt zárókiadványa: https://www.yumpu.com/hu/document/read/66092652/nszi-kiadvany-2021

VEKOP-7.1.3-15 projekt zárókiadványa: https://nszi.hu/vekop-7_1_3-15-2016-00001/szakmai-megvalositas/eredmenyek/-zarokiadvany

 

Tájékoztató a megváltozott munkaképességű személyek számára
a foglalkoztatással összefüggő kedvezményekről 2022
Tájékoztató a munkaadók részére a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatásáról 2022

 

Ingyenes rehabilitációs mentor képzési lehetőség MMK személyek számára

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által megvalósított EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt keretében 2023. év első negyedévében támogatott rehabilitációs mentor képzések kerülnek megvalósításra, amelyekre várják az érdeklődő MMK személyek jelentkezését.

A résztvevők számára ingyenes – a projekt által támogatott – képzés keretében munkaerő-piaci segítők, úgynevezett rehabilitációs mentorok kerülnek majd képzésre. A rehabilitációs mentor röviden összefoglalva egy foglalkozási rehabilitációs segítő szakma. A mentorok munkájuk során más MMK személyek elhelyezését, vagy munkahelyen történő sikeres munkavállalását segítik elő, elsősorban személyesen nyújtott, támogató szolgáltatások biztosítása révén. A rehabilitációs mentorok elsősorban akkreditált munkaadóknál kerülhetnek alkalmazásra, de a nem akkreditált munkaadók számára is több szempontból előnyös a foglalkoztatásuk, ugyanis 2021-től a rehabilitációs hozzájárulás terhére elszámolható egy-egy mentor foglalkoztatása a nyílt munkaerő-piacon működő munkaadók számára is.

A rehabilitációs mentor képzésen történő részvétel feltétele, hogy a jelentkező

  • igazoltan megváltozott munkaképességűnek minősüljön,
  • legalább középfokú végzettséggel rendelkezzen,
  • vállalja a rehabilitációs hatóságnál történő – szolgáltatást kérőként megvalósuló – nyilvántartásba vételt,
  • állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye a konvergencia régiókban legyen bejelentve illetve, hogy
  • a képzési támogatás igénybevétele érdekében belépjen, majd együttműködjön az EFOP-1.1.1-15 projekttel.

A rehabilitációs mentor képzések helyszínét a jelentkezők száma alapján választja majd ki a projekt, de várhatóan 10 megyeszékhelyen kerülnek megvalósításra a tervezett tanfolyamok.

További fontos információk:

  • A képzésen történő részvétel, ezáltal a szakmai ismeret megszerzése a projekt ügyfelei számára teljes mértékben ingyenes!
  • A programrésztvevők számára 100%-ban megtérítik a képzésre történő utazás költségeit.
  • A képzésen résztvevők számára (amennyiben nem állnak munkaviszonyban) megélhetést biztosító támogatást biztosít a projekt a képzés teljes időtartama alatt.

A képzéssel, illetve a projektben való részvétellel kapcsolatban minden fontos tudnivalót megtalálhatnak az érdeklődők ezen a linken.

Amennyiben a rehabilitációs mentor képzésen történő részvétel felkeltette érdeklődését, úgy részvételi szándékát az efop111@nszi.hu e-mail címre küldött e-mailben (lakóhely vagy tartózkodási hely, illetve telefonszám megjelölésével) tudja jelezni a Projekt számára. Ezt követően a projekt munkatársai fogják majd keresni Önt a részletekkel.

Tájékoztató a megváltozott munkaképességű személyek számára
a foglalkoztatással összefüggő kedvezményekről 2023
Tájékoztató a munkaadók részére a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatásáról 2023

 1,497 megtekintés