Roma Platform Szanyban

Roma Platform Szanyban

A Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése 2022-2023” című programsorozat 2023. évi második helyszíne Győr-Moson-Sopron vármegye Szany nagyközség volt 2023. március 1-én. Fő téma ezúttal a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában (2030) is nevesített cigánypasztoráció, cigánymisszió volt.

A megnyitó keretében köszöntőbeszédet mondott Henczel Szabolcs plébános (Szanyi Római Katolikus Plébánia), aki egy korábbi roma platform konferencián való részvétele után jelezte, hogy az egyházmegye cigánypasztorációs referenseként szívesen fogadná, ha az ő településén, Szanyon is megvalósulhatna roma platform konferencia.

A köszöntőbeszédek keretében felszólalt Németh Gergely polgármester (Szany Nagyközség), Németh Zoltán a vármegyei közgyűlés elnöke és Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár (Belügyminisztérium).

Sörös Iván (Belügyminisztérium) előadásában a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiát (2030) és a 2021-2027-es időszakra tervezett fejlesztések (EFOP Plusz) terveit ismertette a résztvevőkkel. Tájékoztatást adott a dokumentumok és tervezetek elérhetőségéről, a társadalmasítás folyamatairól, valamint a Svájci–Magyar Együttműködési Program lehetőségeiről.

A Cigányság és az Egyház – cigánymissziók Magyarországon címmel Dr. Székely János megyéspüspök (MKPK Cigánypasztorációs Bizottság elnöke) adott elő a résztvevőknek, kiket cigány nyelven köszöntött. Beszélt továbbá a roma lakosság egészségügyi helyzetéről, az egyház szerepéről, a romológia oktatásról, ahol a lelkipásztorok képezik a cigány és nem cigány emberek közötti „hidat”.

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követte. A kerekasztal beszélgetést Gyöngyösi Gyula (Belügyminisztérium) moderálta, résztvevői Sztojka Szabina (Országos Református Cigánymisszió vezető lelkésze), Bakay Péter a Magyar Evangélikus Egyház cigánymissziójának vezetője és Orsós Zoltán celldömölki plébános voltak. Az egyházi képviselők bemutatták cigánymissziós tevékenységeik fő céljait és elemeit, ezek vallási alapjait.

Az egyházi vezetőket követően, karitatív szervezetek képviselőivel – Boldog Ceferino Intézet és Református Szeretetszolgálat – zajlott beszélgetésben megismerhettük a református és katolikus jó gyakorlatokat a társadalmi felzárkózást érintő oktatási, foglalkoztatási kérdésekben, valamint a közösségépítés mentén.

A beszélgetések során több téma és kérdés felvetődött, így például a bajban lévő emberen való segítés módja, egyházi és cigány kultúra összefonódása, roma és nem roma egység az egyházban, érzékenyítő programok, a nem roma lelkészek szerepe romák között, előítéletek, pozitív eredmények az együttműködés és a megvalósítás szintjén.

 

https://www.facebook.com/profile/100063804465425/search/?q=Roma%20Platform&locale=az_AZ

https://www.kisalfold.hu/pr/2023/03/mindenki-erdeke-a-romak-felzarkoztatasa

 

A projektet az Európai Unió Jogok, Egyenlőség és Polgárság programja (REC- 2014-2020) támogatta.

 313 megtekintés