Roma Platform Békésen

Roma Platform békésen

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió békési központja nyújtott helyszínt 2022. november 23-án a hatodik Roma Platform rendezvényünknek. Az alkalom a baptista cigánymissziót mutatta be és a helyi sikeres roma életutakat.

A békési eseményen a társadalmi párbeszéd előmozdításának jegyében Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Füredi János, békési önkormányzati képviselő is köszöntőbeszédet mondott. A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága képviseletében Tóth Judit Nikoletta köszöntötte a jelenlévőket.

Farkas Krisztián és Gyöngyösi Gyula, a Belügyminisztérium munkatársai előadásában a társadalmi felzárkózási stratégia beavatkozásairól, valamint a 2021-2027 programozási időszak tervezett fejlesztéseiről kapott tájékoztatást a közönség.

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió tevékenységét Durkó Albert, misszióvezető mutatatta be a jelenlévőknek.

Ezúttal Jónás Jánosné, a Cigány Értelmiségi Egyesület elnöke, Ásós Géza, az ország első cigány vendéglőjének vezetője, Pisont István, válogatott labdarúgó, valamint Surman László, az MPE OCM missziós igazgatója mesélt életéről, és a szakmai sikereik eléréséhez vezető útjukról, hozzáállásukról.

Jónás Jánosné fontosnak tartja a továbbtanulást, valamint a tanuló és értelmiséggé váló fiatalok mentorálását. Ásós Géza vállalkozása keretében számos karitatív tevékenységet folytat, valamint személyével hozzájárul a társadalmi szemléletformáláshoz. Pisont István válogatott labdarúgó alapítványt működtet, ahol a tehetséges roma gyermekek felkarolását, fejlesztését végzik. Surman László identitását és roma közösségben végzett munkáját vallási nézetei határozzák meg, a cigányemberek emberi méltóságát hirdeti.

Az alkalom több olyan roma származású ember életútjába is bepillantást adott, akik mintaként állhatnak a közösség tagjai előtt. Példaértékű a cigánymisszió és a helyi szervezetek együttműködése, melynek eredményeként sok száz roma ember kerül megszólításra a megyében. Megvalósul a hátrányos helyzetű emberek hatékony megsegítése, támogatása.

 

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2022/11/a-parbeszed-jegyeben-tartottak-konferenciat-bekesen

 

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10160444278234828&id=203158929827&m_entstream_source=permalink&paipv=0&eav=Afbg_j8O3eB2YX6wzt-8hXSHlrUsR6Ux7ol2HxdPvFuGokWwZI4xL9xPKzEKBvr10WQ&_rdr

 

https://remenyhir.hu/konferencia-a-parbeszed-jegyeben/

 

A projektet az Európai Unió Jogok, Egyenlőség és Polgárság programja (REC- 2014-2020) támogatta.

 141 megtekintés