Jogorvoslati fórum 2020. április 1. napjától

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatban rehabilitációs hatóságként, rehabilitációs szakértői szervként és orvosszakértői szervként a kérelmező lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes megyei kormányhivatal jár el.

A rehabilitációs hatóságok illetékességi területe – Budapest Főváros Kormányhivatala illetékességének kivételével – a székhelyük szerinti megye területére terjed ki. Budapest Főváros Kormányhivatala illetékessége Budapest főváros mellett Pest megye területére is kiterjed.

Külföldön lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező kérelmező esetén, vagy ha a vizsgálandó személy nem rendelkezik Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, illetve felsőoktatásba jelentkezők diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia fogyatékosságának megállapítására irányuló eljárásban Budapest Főváros Kormányhivatala jár el.

A rehabilitációs hatóság döntése ellen a közléstől számított 30 napon belül közigazgatási per indítható a területileg illetékes közigazgatási kollégiummal működő törvényszéknél. A keresetlevél a döntést hozó rehabilitációs hatósághoz nyújtható be, amelyet papír alapú beadás esetén három példányban kell előterjeszteni.

A közigazgatási kollégiummal működő törvényszékek illetékességi területe közigazgatási jogvitákban:

  1. Fővárosi Törvényszék

Budapest főváros

  1. Budapest Környéki Törvényszék

Nógrád megye, Pest megye

  1. Debreceni Törvényszék

Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

  1. Győri Törvényszék

Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye, Vas megye

  1. Miskolci Törvényszék

Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye

  1. Pécsi Törvényszék

Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye

  1. Szegedi Törvényszék

Bács-Kiskun megye, Békés megye, Csongrád megye

  1. Veszprémi Törvényszék

Fejér megye, Veszprém megye, Zala megye

2022.

 1,400 megtekintés