IDŐSEK EURÓPAI HÁZA ALAPÍTVÁNY – SOPRONI ALZHEIMER CAFÉ

IDŐSEK EURÓPAI HÁZA ALAPÍTVÁNY – SOPRONI ALZHEIMER CAFÉ

Az időskori kóros feledékenység, a demencia, egyre több idős embernek és családjának jelent megoldhatatlan terhet Sopronban is.
Elsőként Magyarországon 2002-ben és 10 évvel később, 2012-ben is elvégeztük Sopronban a 65 év feletti lakosság demencia-szűrését a nemzetközileg elfogadott tesztekkel. Eredménye, hogy 10 év alatt 17%-ról 28%-ra nőtt az érintettek aránya. Ugyanebben az időben a 85 év felettiek aránya 47%-kal emelkedett, amely jelzi, hogy Sopron öregedő város. A szociológiai felméréssel kiegészített vizsgálat adatai arra ösztönöztek, hogy nem lehet magára hagyni a demenciával küzdőket és hozzátartozóikat, akik a betegségről nagyon keveset tudnak. A strassbourgi tapasztalatcsere és a győri Alzheimer Café ismereteit felhasználva 2015. október 16-án beindult a Soproni Alzheimer Café, amely negyedik éve működik, minden hónap 3. keddjén, növekvő érdeklődéssel. A belvárosban, jól megközelíthető helyszínen, a Pannónia Hotelben, kávé és sütemény fogyasztása mellett, hozzáértő szakemberektől színvonalas előadásokat hallhatnak a résztvevők és beszélhetnek a tabuként kezelt időskori elbutulásról. Létjogosultsága beigazolódott, mert a hozzátartozók, érdeklődők, egészségügyi és szociális szakemberek, akiknek a klienseik között egyre gyakoribb az érintett, alkalmanként 80–100 fő, esetenként 200 fő is meglátogatja az Alzheimer Cafét.
Fontosnak tartjuk, hogy a megelőzés is szerepet kapjon a programjainkon, mert a szív- és keringési megbetegedések megelőzésével sokat tehetünk az érrendszeri demencia megelőzéséért is, ezért az Alzheimer Café keretén belül hirdettük meg a Soproni Gyalogló Idősklubot (SOGYIK néven) az Egészség Világnapján 2018. április 7-én, amely hetente két alkalommal várja a gyaloglókat szakképzett, önkéntes túravezetőkkel. A gyalogló klub tagjai egy év alatt 407 km-t tettek meg. Ez év tavaszától az Alzheimer Café szervezésében működik – szakképzett oktató vezetésével – a SENIOR – Örömtánc is, amely egyre népszerűbb, és már Zentán is beindult soproni mintára.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, 2018 szeptemberében Erdély négy városában, Szatmárnémetiben, Felsőbányán, Csíkszeredán, Erdőszentgyörgyön, 2019 májusában Pélmonostoron, Szabadkán, Zentán és Magyarkanizsán népszerűsítettük az Alzheimer Cafét és a Gyalogló Idősklubot. Mindenütt nagy érdeklődéssel fogadtak bennünket, mert náluk is tabu az időskori kóros feledékenység és, hogy mi erről mertünk beszélni, az nekik is ösztönzést adott a folytatáshoz. Megismertettük őket a szakirodalommal és erre az alkalomra készített „Iránytű Alzheimer Café létesítéséhez és működéséhez” c. kiadvánnyal, amit elektronikusan is folyamatosan igényelnek. Ebben praktikus tanácsokat, bevált előadási javaslatokat is találnak az érdeklődők.

Minden magyarországi Alzheimer Café szervezéséhez szívesen elküldöm:
Dr. Sütő Teréz Tel.: +36-30/9768 327 E-mail: suto_@t-online.hu

 930 megtekintés