Figyelem a bántalmazás áldozataira

A bántalmazott ügyfelekkel – csakúgy, mint az egyéb sérülékeny csoportokkal – végzett szociális munka tekintetében kiemelten fontos szerepe van a szakemberek szemléletformálásának, érzékenyítésének, szakmai tudásuk bővítésének, tekintettel arra, hogy a bántalmazás egyes formáinak felismerése és a helyes szakmai cselekvésekhez szükséges ismeretek gyakorlatban történő magabiztos alkalmazása az észlelő- és jelzőrendszer hatékony működésének egyik kulcsa. A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet az EFOP-1.9.4-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú „A szociális ágazat módszertani és információs rendszereinek megújítása” c. kiemelt projekt keretében a fogyatékossággal élők, az idősek sérelmére elkövetett és a családon belüli bántalmazás felismerését és megelőzését segítő, a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII.4.) SZCSM rendelet szerinti minősített továbbképzési programokat valósít meg, melynek keretében továbbképzési pont szerzését lehetővé tévő, 30 órás innovatív és gyakorlat fókuszú szakmai tanfolyamot (2 alkalommal, 3 nap időtartamban, összesen 40 fő létszámmal) és szakmai tanácskozást (5 alkalommal, összesen 250 fő létszámmal) valósít meg 2023. augusztusi, illetve szeptemberi indulással.

Ha szociális területen dolgozó szakemberként szeretnél hatékonyan segíteni az áldozatoknak, akkor ez a tanfolyam neked szól. A szakmai tanfolyam és a szakmai tanácskozás során elmélyülten foglalkozunk a bántalmazás különböző formáival. Megismerheted az áldozatok egyedi szükségleteit, és megtanulhatod, hogyan nyújthatsz nekik hatékony támogatást és védelmet. Az együttműködésre épülő gyakorlati foglalkozásokon megtapasztalhatod, hogyan kommunikálj hatékonyan az áldozatokkal, hogyan segíts nekik megtalálni a belső erőforrásaikat, és hogyan segítsd őket a felépülés útján. Betekintést nyerhetsz a bántalmazás áldozatainak jogait, támogatását és védelmét szolgáló Európai Uniós és nemzeti jogi szabályozásba, a bántalmazói és az áldozati viselkedés rendszerelméleti alapjaiba. Képet kaphatsz a bántalmazás sokféleségét tükröző bántalmazási formákról, a bántalmazás jeleinek és következményeinek felismeréséről, az áldozattá válás körülményeiről – beleértve a szociális alapszolgáltatással, a gyermekjóléti alapellátással, a szociális szakosított ellátással, továbbá a gyermekvédelmi szakellátással kapcsolatba kerülő igénybevevőket is. Megismerheted a bántalmazott ügyfelekkel végzett szakmai tevékenységet támogató eszközöket.

A tanfolyamot tapasztalt szakemberek vezetik, akik a bántalmazás terén szerteágazó ismeretekkel rendelkeznek. Olyan esettanulmányokkal és helyzetgyakorlatokkal dolgozunk, amelyek lehetővé teszik számodra, hogy valós kihívásokkal nézz szembe és fejleszd a készségeidet.

A 2023. augusztus és szeptember folyamán induló szakmai tanfolyamok, szakmai tanácskozások pontos indulási időpontjairól a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást.

Kövesd a Szociális Ágazati Portál híreit. Még jelentkezünk.

Gyere el! Ismerd fel! Cselekedj!

 982 megtekintés