Biztos Menedék

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Biztos menedék” című pályázati felhívás a krízishelyzetek megelőzését és kezelését végző szervezetek kapacitás- és szolgáltatásbővítésének megvalósítására, valamint a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés elősegítésére.
Megjelent a Biztos Menedék című felhívás

A Széchenyi 2020 pályázati oldalon megjelent a „Biztos Menedék” című (EFOP-1.2.5-16 kódszámú) felhívás. A program célja a krízishelyzetek megelőzését és kezelését végző szervezetek kapacitás- és szolgáltatásbővítésének megvalósítása, valamint a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés elősegítése.

A kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépést elősegítő nemzeti stratégiai célok meghatározásáról szóló 30/2015. (VII. 7.) OGY határozat felkéri a Kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a kapcsolati erőszak elleni hatékony fellépés érdekében. Az OGY határozat kiemelt célként fogalmazza meg a krízisközpontok és félutas kiléptető házak számának lehetőség szerint a szükségletekhez mérten való növelését, továbbá olyan szolgáltatások biztosítását, amelyek révén megelőzhető, hogy a kapcsolati problémák erőszakhoz vezessenek.

Hazánkban ún. krízisközpontok és egy Titkos Menedékház biztosítanak szállást és komplex szolgáltatásokat a kapcsolati erőszak azon áldozatainak, akik a bántalmazás miatt – akár gyermekkel, akár gyermek nélkül – otthonuk elhagyására kényszerülnek. A krízisközpontok 2005 és 2014 között összesen 10719 fő számára nyújtottak védett elhelyezést és segítő szolgáltatásokat. Az ellátottak társadalmi reintegrációját segítő félutas házak 2006 óta működnek Magyarországon, jelenleg hazánk 4 ilyen intézménnyel rendelkezik. Félutas házakban átlagban 2 évig laknak a krízisellátásból kikerült bántalmazottak, ezt követően pedig jellemzően albérletbe, szociális bérlakásba költöznek, tehát kikerülnek a szociális ellátórendszerből.

Az áldozatsegítés kiemelt szempontja a mihamarabbi segítségnyújtás biztosítása, annak érdekében, hogy a problémák rendezésére még az erőszakos megnyilvánulások elfajulása előtt sor kerülhessen, megelőzhető legyen az otthonról való elmenekülés szükségessége, legyen lehetőség változtatni akár a bántalmazó magatartásán, legyen esély a kapcsolati problémák megoldására. E célt is szolgálják a létrehozni kívánt ambulanciák. A konstrukció révén a hazai ellátórendszer egy eddig hiányzó, ugyanakkor más országokban már bevált, eredményesen működő szolgáltatási elemmel bővül.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,64 milliárd forint. A támogatási kérelmek benyújtása 2016. október 26-tól 2018. október 26-ig folyamatosan lehetséges.

A Pályázati Felhívás és a segédletek elérhetőek az alábbi hivatkozáson:

 

 1,692 megtekintés