ALZHEIMER CAFÉ PUTNOK

ALZHEIMER CAFÉ PUTNOK

A megváltozott családszerkezet, a távol élő családtagok nehezen tudják saját otthonukban ellátni idős családtagjukat. Sokkal több demens nappali ellátásra, illetve bentlakásos demens részlegekre van igény.
Az Alzheimer Café szervezésében a nemzetközi protokoll, a bevált gyakorlatok alapján megfogalmazott útmutató segített. Átbeszéltük, milyen tulajdonságoknak kell megfelelnie az ideális helyszínnek: legyen könnyen megközelíthető, barátságos, biztonságos, kényelmes, szép, csendes, legyen lehetőség étel, ital, tálalási eszközök, mosdók biztosítására. Lényeges volt, hogy a helyszínnek legyen előtere, mert a demenciával élők nem tudnak sokáig egy helyben ülni, időnként jelentkező mozgásigényük ne jelentsen problémát. Ezen kívánalmaknak a Tompa Mihály Közösségi Ház felelt meg leginkább.
A meghívó tervezése, elkészítése, az invitálások formája könnyebb feladat volt. A területhez tartozó alapellátásban, szakellátásban dolgozó szakembereket telefonon, személyesen és e-mailben szólítottuk meg. Az egészségügyi intézményekben, egyéb forgalmas helyeken szórólapokat helyeztünk ki és elkészült az Alzheimer Café Putnok Facebook oldala is. A Putnok Városi Televízió kapcsolódott az eseményhez és az általuk készített műsor szintén nagy segítség a rendezvény népszerűsítésében.
Az első alkalmat a demencia témakörének felvezetésére szántuk, meghatározva céljainkat, a várható további témaköröket. Ehhez kapcsolódva Radomszki Lászlóné, az Alzheimer Café Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei alapítója tartott előadást „Alzheimer beteg a családban” címmel.
Előadása egy rövid kisfilmmel kezdődött, amelyben egy apa és fia bensőséges kapcsolatát mutatja be, ami a betegség miatt kiüresedik. A film arra is igyekszik felhívni a figyelmet, mekkora terhet ró mindez az érintettekre és környezetükre. Az előadás interaktív formában folytatódott tovább és kialakult egyfajta diskurzus a résztvevők között, akik azon túl, hogy kérdeztek, személyes tapasztalataikat is megosztották a jelenlévőkkel.

Információ: Vanyó Gáborné
Mobil: +36-20/483-6968
E-mail: ormosdbabya@ebiszi.hu

 75 megtekintés