ALZHEIMER CAFÉ PÉCS – Csoportban – Aktívan – Felelősen – Együttérezve

ALZHEIMER CAFÉ PÉCS – Csoportban – Aktívan – Felelősen – Együttérezve

Pécsett az országban negyedikként, 2015 áprilisában indult el az Alzheimer Café Dr. Heim Szilvia családorvos kezdeményezésére, Dr. Kovács Attila pszichiáter főorvos és Tóth Andrea szociálpolitikus szakmai támogatásával. Az elmúlt évben szakmai tanácsadóként segíti a szervezést Dr. Kovács Dezső szociológus, címzetes egyetemi tanár. 2019 őszéig, az eltelt négy évben több, mint 40 találkozó került megszervezésre. 2016 őszétől a Zsolnay Kulturális Negyed ad otthont a rendezvénynek.

Minden találkozó egy rövid kulturális, zenei programmal indul, ahol a PTE Művészeti Kar hallgatói zenélnek a találkozó résztvevőinek, igazi kávéházi hangulatot teremtve. A találkozók programja rendkívül színes, változatos, melyek az alábbi témakörökbe csoportosíthatóak:

I. Alzheimer Café (nyitó rendezvény, Alzheimer Világhónap- emlékezz rám!, AC szerepe, lehetőségei)

II. Mit kell tudni a demenciáról és az Alzheimer kórról? (Típusai, tünetei, története, a betegség jelene és jövője, jogi kérdések, élő végrendelet, alvászavarok, a gyógyszeres kezelés lehetőségei)

III. Ápolás, szakápolás, kommunikáció (Demencia a családban, érzelmi állapot és kommunikáció, tabuk nélkül az inkontinenciáról, viselkedési problémák kezelése, gyakorlati segítség a hozzátartozóknak, lelki nehézségek a gondozóknál- bűntudat, kiégés, személyre szabott ápolás, a demenciával élők ápolásának pozitív megközelítése)

IV. Az időskor kérdései (életciklusok, csapdák és lehetőségek, tanácsok a nyári időszakra, az aktív időskor felé)

V. A szociális szféra (nyári lehetőségek a demenciával élő betegek gondozói részére, idősek ellátási lehetőségei Pécsett, élet az idősek otthonában, a bentlakásos elhelyezés kérdései pro és kontra)

VI. Nem gyógyszeres terápiák-életminőség (a demencia hatása párkapcsolatra: „Egyre távolabb” c. film, mozgásprogram, a tánc szerepe demencia esetén, infokommunikációs eszközök és demencia, állatasszisztál foglalkozások, zeneterápia, bohócdoktorok, könyvbemutatók, kognitív tréning, táplálkozás).

A kezdeményezés hatékonyságát mutatja a permanensen magas érdeklődés, mely egy kialakult törzsvendég körnek és a mindig megjelenő új érdeklődőknek köszönhető.
Fontos szerepe van a programnak a fiatal és idősebb generációk összekapcsolásában is, több egyetemista segíti önkéntes munkájával a program lebonyolítását.

Vezetője: Dr. Heim Szilvia, oktató családorvos, PTE ÁOK Alapellátási Intézet
Elérhetőségek: e-mail: alzheimercafepecs@gmail.com www.facebook.com/alzheimercafepecs

 125 megtekintés