Alzheimer Café Oroszlány

Alzheimer Café Oroszlány

Elhivatottságot érző lelkes csapatként hoztuk létre – Oroszlányban – az Alzheimer Cafet ebben az évben. Ezzel kívánunk hozzájárulni az érintettek (betegek, családtagok, gondozók) mindennapjaihoz, az egyre nagyobb méreteket öltő betegség felismerésére, gondozására. Szándékaink szerint idén havi egy alkalommal tartunk találkozót a demencia oktatóival, a szakma jeles ismerőivel, akik mind elméleti, mind gyakorlati felvilágosító előadásokat tartanak a résztvevőknek. Terveinkben szerepel demenciáról szóló filmek vetítése, annak csoportos megbeszélése, értékelése szociális szakértőnk vezetésével. A résztvevők számára rendelkezésre áll egy „titkos doboz” is: az ebbe –név nélkül- bedobott kérdések megválaszolására is sor kerül az előadások után. Így egy-egy kényesebb kérdésre is választ kaphatnak az érintettek úgy, hogy közben a kérdező inkognitóban marad. Azok számára – beteg vagy hozzátartozó, érdeklődő – akiknek figyelmét már nem köti le a program, külön helyiség áll rendelkezésre, ahol – zeneterepauta javaslata szerint – halk zene mellett manuális foglalkoztatásra, beszélgetésre van lehetőség szakember felügyelete mellett.

Az összejövetelek a volt városi főorvosról elnevezett Alapítvány elnökének védnöksége alatt, a városi neurológus – pszichiáter főorvos, valamint szociális szakértő segítségével, a település szociális intézményében dolgozó tapasztalatait felhasználva zajlanak. A rendezvényeknek a Bányász Klub biztosít helyszint.

A COVID 19 vírus némi zavart okozott, de hat alkalommal sikerült komoly érdeklődés mellett először a Főorvosnő, majd két esetben szociális szakemberek vezetésével betekintést adni a rejtelmes kór megismerésébe, két alkalommal ennek szociális megközelítésével. Prominens vendég – Pro Voluntarius díj birtokosa Tatai Tamás – saját, átélt történetével segített a megértésben, elfogadásban.

Az Alzheimer Világnap jegyében az. Alzheimer című film került bemutatásra, majd az alkotókkal zajlott tartalmas, érdekes beszélgetés. Az októberi programon a Club egyik tagjának és segítőjének története során ismerhettük meg azokat az érzéseket, kétségeket, amik a legkedvesebb hozzátartozó betegsége okán felmerültek, de hallhattuk a segítő gondozó tapasztalatait, javaslatait is. A következő – ez évi utolsó –vendég egy klinikai szakpszichológus lesz, aki segít megérteni az idős kor, a demencia lelki változásait, a beteg és a környezet – sokszor nagyon bonyolult – kapcsolatát, némi karácsonyi hangulatot előrevetítve.

Szikszai Istvánné klubvezető

Mobil: +36-70/3808-750
E-mail: jutkasziki@gmail.com

https://www.oroszlanyimedia.hu/hirek/2020/08/31/ismet-oroszlanyban-az-alzheimer-cafe

 758 megtekintés