„A fejlesztő foglalkoztatás lehetőségei és korlátai, avagy út a tényleges foglalkoztatástól az innovációig” – szakmai műhely a „Szakmafejlesztési és szakmatámogatási rendszer kialakítása Vas és Zala megyében” pályázat keretében

A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett, területi szakmatámogatási rendszer kialakítását célzó felhívásra benyújtott pályázat keretein belül bonyolította le szakmai műhelyét 2022. április 28. napján Iváncon a Gondviselés Háza – Fogyatékosok és Időskorúak Otthona.

A szakmai műhely meghívott vendégei a Vas és Zala megyében fejlesztő foglalkoztatásban érintett szolgáltatók voltak.

A rendezvény a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet területi szakmatámogatási rendszer kialakítására vonatkozó elképzeléséről szóló tájékoztatással és a Vas és Zala megyében szakmatámogatási megbízatást kapott konzorcium tagjainak bemutatásával kezdődött.

Majd a résztvevők kérésére folytatódott a szervező intézmény vezetőjének, és a szakmai műhelyen szakértőként résztvevő Varga Annamáriának a fejlesztő foglalkoztatás jogszabályi hátteréről, kialakításáról, a bejegyzésére irányuló eljárásról és a pályázat benyújtásáról szóló tájékoztatójával.

Ezt követően az intézményvezető interaktív előadásában bemutatta az intézmény fejlesztő foglalkoztatásának gyökereit és a foglalkoztatás jelenlegi formáit, és ismertette az intézményükben zajló fejlesztő foglalkoztatásban kialakított alapelveket. Az alkalmazott alapelvek központi eleme a fenntarthatóság, amelytől a foglalkoztatás innovációvá válik.

A szakemberek a programon be is tekintettek a fejlesztő foglalkoztatás gyakorlatába a szervező által biztosított intézménylátogatáson.

A találkozó fórumbeszélgetés részében valamennyi résztvevő bemutatta intézménye fejlesztő foglalkoztatását, amely lehetőséget adott a műhelyen a szakmai tapasztalatcserékre, jó gyakorlatok átadásra, együttműködések kialakítására.

A beszélgetés során a fő kérdéskör az értékesítés problémái és lehetőségei voltak. A lehetőségek terén a szakemberek megállapodtak, hogy közös stratégiát alkotnak és együttműködnek annak kidolgozásában, megvalósításában.

 126 megtekintés