A bentlakásos szociális intézmények is hozzáférhetnek az EESZT-hez

Az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról szóló 2023. évi XIX. törvény megteremti az alapfeltételeit annak, hogy a bentlakásos szociális intézmények közvetlenül hozzáférjenek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (a továbbiakban: EESZT).

A jogszabály módosítással megteremtésre kerül annak a lehetősége, hogy az intézményi orvos az intézmény jogán lépjen be az EESZT felületére, amely alapján a felületen egyértelműen beazonosítható, hogy az egyes események rögzítése az EESZT-ben a bentlakásos szociális intézményben ellátottakhoz köthető. Egyértelmű lesz tehát, hogy az egyes ellátásokat egészségügyi szolgáltatónál, vagy a szociális bentlakásos intézményben nyújtották a lakóknak.

A módosítás szükségességét erősíti, hogy 2023. január 1. napjától hatályba léptek azok a törvényi rendelkezések, amelyek alapján a krónikus fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók ápolási ágyai átkerülhetnek a szociális ágazatban működő szakápolási központokba. Várhatóan 2023. július 1-jétől az első hat ápolási ágyakat működtető intézmény átadásra kerül a szociális terület számára, amelyek a továbbiakban szakápolási központként működő idős otthonokként folytatják ápolási feladataikat.

 2,286 megtekintés