Mi is itt vagyunk! Lehetőségek a speciális kommunikációs igényű személyek számára

Sajtóközlemény

MONTÁZS projekt – A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése

EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NSZFK) európai uniós támogatásból valósítja meg az EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001 kódszámú MONTÁZS projektet. A projekt célja a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, a fogyatékos emberek életminőségének, önálló életvezetési képességének és társadalmi befogadásának növelése.

 

Mi is itt vagyunk!

Lehetőségek a speciális kommunikációs igényű személyek számára

Minden ember alapvető joga, szükséglete, hogy kommunikálni tudjon a környezetével. A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK) eddig is elkötelezetten segítette ebben az érintetteket, most pedig egy minden megyét érintő online roadshow keretében mutatja be az érdeklődök számára a célcsoport kommunikációs támogatásának, fejlesztésének lehetőségeit. A programsorozat első állomása Budapesten volt, ahol jelentős érdeklődés kísérte az előadásokat 2021. április 13-án.

A MONTÁZS projekt keretében egyedülálló módon, országos lefedettséggel hat módszertani központ jött létre a speciális kommunikációs igényű személyek számára. A szolgáltatások, mint a fejlesztés, tanácsadás és eszközkölcsönzés célja, hogy az érintett személyek az állapotukhoz mérten minél inkább részt tudjanak venni a társadalmi interakciókban, hogy elkerüljék az elszigetelődést, a különféle pszichés problémákat, vagy az életminőség esetleges romlását, melyek a kommunikációs lehetőségek hiányában alakulhatnak ki.

Speciális kommunikációs igényűek azok a személyek, akik a verbális vagy írott kommunikáció tartós vagy átmeneti zavara miatt mindennapos kommunikációs részvételükben akadályozottak. Számukra a kommunikáció egyéni, sajátos módjait kell megtalálni ahhoz, hogy hétköznapjaikban ki tudják fejezni szükségleteiket, kapcsolatot tudjanak teremteni környezetükkel. Ebben segítenek számukra a beszéd kiegészítésére és helyettesítésére szolgáló alternatív és augmentatív kommunikációs (AAK) módok és eszközök. Az AAK a verbális kifejezésen túl a hangzó beszéd megértését is támogatja.

“Minden ember rendelkezik azzal a képességgel, hogy kifejezze önmagát, szüksége van azonban egy másik félre, aki a közléseit fogadja és megválaszolja.”

(A.Fröhlich)

Számos különböző állapothoz kapcsolódhat a kommunikáció ilyen fokú nehezítettsége, például az idegrendszert érő különféle károsodásokhoz, intellektuális képességzavarhoz vagy akár autizmus spektrum zavarhoz is. Kevesen tudják, de az autizmusban érintett személyek 30-50%-a egyáltalán nem beszél, de ennél még magasabb lehet azok száma, akik AAK használatát igénylik. A stroke-on átesett személyek száma rohamosan növekszik, közülük sokan nem csak mozgásuk, de nyelvi készségeik korlátai miatt is rehabilitációt igényelnek. Ezt az állapotot afáziának nevezzük. Az afáziás személyeknek mindennapi kommunikációs igényeik kielégítésében gyakran támogatásra van szükségük, melyhez az AAK eszközei és módjai megfelelő lehetőséget nyújthatnak.

A MONTÁZS projekt áprilistól júniusig tartó, 20 alkalmas előadássorozata e kérdéseket járja körül, ismerteti az augmentatív és alternatív kommunikáció módjait, lehetőségeit, a projekt keretében elérhető szolgáltatásokat. A további előadók pedig az autizmus spektrum zavar és a stroke következtében kialakult afázia kapcsán mutatják be az AAK-val kapcsolatos ismeretek szükségességét, annak alkalmazhatóságát, kifejezett előnyeit.

Az előadások az érintettek körén túl hasznosak az egészségügyi intézmények dolgozóinak, a köznevelési, szociális intézmények és kapcsolódó szakmai szervezetek tagjainak, továbbá a területek felsőoktatási intézményeiben tanulók számára egyaránt. Az előadók nem csupán információkat adnak át az egyes eseményeken, de lehetőség van tőlük kérdezni is.

A Budapesti AAK-Módszertani Központban (Váci út 191.) elérhető a szolgáltatások teljes köre: felmérés és diagnosztika, egyéni tanácsadás és fejlesztés, valamint eszközkölcsönzés. A szakemberek az aak@nfszk.hu címen érhetők el.

 

Bővebb információ a MONTÁZS projektről: https://www.nfszk.hu/projektek/montazs-projekt

További információ kérhető:

Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

Cím:     1138 Budapest, Váci út 191. Telefon: +36 1 450 3237

E-mail:  kommunikacio.montazs@nfszk.hu

 

Budapest, 2021. 04. 13.

 327 megtekintés