Szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértők képzése

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2016. október 3-án és 4-én tartotta az Országos Gyermekvédelmi és Szociálpolitikai Szakértők Névjegyzékén szereplő szakértők számára szervezett továbbképzését.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2016. október 3-án és 4-én tartotta az Országos Gyermekvédelmi és Szociálpolitikai Szakértők Névjegyzékén szereplő szakértők számára szervezett továbbképzését. A szociálpolitikai szakértők számára tartott szakmai napon 104 fő, a gyermekvédelmi szakértők rendezvényén 99 fő volt jelen. A szakmai napokon a résztvevők a területhez kapcsolódóan több előadást hallgathattak meg, illetve lehetőség nyílt az egyes előadásokhoz kapcsolódóan kérdések feltételére, problémák jelzésére.

Az EMMI képviseletében Bódy Éva, a Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya főosztályvezetője ismertette a szociális és gyermekjóléti, gyermekvédelmi területet érintő tervezett jogszabályi változásokat. Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója a szociális területet érintő projekteket és pályázati lehetőségeket mutatta be a hallgatóságnak, illetve a háttérintézmények átalakítása vonatkozásában az NRSZH feladatainak várható átalakulásáról beszélt. Spiesz Tamás főosztályvezető az EFOP-3.8.2. projekt bemutatása során beszélt a szociális képzések megújulásának lehetőségeiről, és a projekt 2020-ig tartó időszakának feladatairól.

A szakmai napokon a résztvevők tájékoztatást kaptak a szakmafejlesztési feladatok terén elért eredményekről, a folyamatban lévő és tervezett feladatokról – erről Ráczné Németh Teodóra osztályvezető számolt be. Az év folyamán az osztály munkatársai 26 településen 51 alkalommal vettek részt rendezvényeken, melyeken összesen 2 947 szakember vett részt.

A rendezvényen több kutatás eredményeiről is tájékoztatást kaptak a hallgatók, Bulyáki Tünde szakreferens az észlelő és jelzőrendszer szakmai felmérésének eredményeit mutatta be, Meleg Sándor főosztályvezető-helyettes pedig a támogató szolgáltatások körében végzett felmérés alapján készült tanulmány tanulságairól beszélt.

A szociális intézményi férőhely kiváltás megvalósításáról Sziklai István, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa beszélt. A kiváltás keretében legalább 4 000 támogatott lakhatási férőhely létrehozását tervezik, mely 3 600 ápoló-gondozó otthon férőhelyen élő, fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg illetve szenvedélybeteg személy önálló életvitelének megvalósítását teszi lehetővé, ezen felül további 400 személy az intézményi várólistákról közvetlenül a támogatott lakhatásba léphet be. Az EFOP 1.9.1. kísérő projekt keretében az intézmények jelentős szakmai támogatást kapnak.

 

 404 megtekintés