Tízezer ember kapott személyre szabott támogatást

Január 15-én utolsó állomásához ért az az átfogó szociális program, ami működése évei alatt mintegy 10 ezer rászorulót látott el életvezetési tanácsokkal, támogatással. Az ország több mint 100 járására kiterjesztett, az EFOP-1.9.7 számú projektből finanszírozott tanácsadói hálózat szakemberei azoknak a rászorulóknak az életvitelét segítették, akik az RSZTOP projektek segítségével rendszeresen kaptak élelmiszercsomagokat és más, létszükségleti cikkeket is.
Tízezer ember kapott személyre szabott támogatást

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartott projektzáró-rendezvényen köszöntőt tartott mások mellett Tállai András miniszter-helyettes. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, beszédében rámutatott:

A szociális ellátás akkor jó, ha az az egész közösség ügye, vagyis az állam támogatása mellett egy közös társadalmi vállalás is egyben. A kormány számtalan eszközzel támogatja a szociálisan rászorultakat – emelte ki a miniszter-helyettes. Tavaly 200 milliárd forintot fordított a kormány szociális ellátásokra. 2020-ban ez az összeg jelentősen – majd 15 százalékkal – emelkedik, szociális ellátásra az idén majd 230 milliárd forint jut – ismertette az adatokat Tállai András. A most megvalósult program a bizonyítéka annak, hogy milyen eredményeket lehet elérni akkor, ha több szereplő összefogásával, áldozatos munkájával, az érintettek igényeinek felmérésével, célzottan oda érkezik a segítség, ahol arra a legnagyobb szükség van – szögezte le.

A projektet lebonyolító Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője, Benedek István Zsolt köszöntőjében kiemelte:

Ennek a programnak az volt a kiválósága, hogy nem pusztán anyagi javak ingyenes juttatásával segítette a rászorulókat, hanem életviteli tanácsadással is. Az élelmiszer csomagok kiosztásán túl a tanácsadói hálózat munkatársainak segítségével a nehéz anyagi és élethelyzetben, sokszor szinte a társadalomtól elszigetelten élő személyek, családok emberi törődést is kaptak- fogalmazott a főigazgató. Mint mondta: meggyőződésünk ugyanis, hogy az élelem mellé a jó szó is kell. Szükség van szellemi segítségre, gondoskodásra is.

Az eseményen a program vezetői és a tanácsadói hálózatban eddig dolgozó szakemberek összefoglalták tapasztalataikat. Mint rámutattak, a különböző célcsoportok (szegény, gyermekes családok, szociálisan rászoruló, megváltozott munkaképességű személyek és rendkívül alacsony jövedelmű időskorúak) problémái is eltértek, így különböztek a részükre adott megoldások is. Megismerték a támogatott emberek életét és ott, azon a területen segítették őket, ahol arra személy szerint igényük volt. Így a tanácsadás kiterjedt a helyes táplálkozásra, a kapott eszközök és élelmiszerek felhasználására, de akár képzési, higiénés, vagy munkaerőpiaci, gyermeknevelési kérdésekre is. Mint azt Kapus Krisztián, az EFOP-1.9.7 számú projekt szakmai vezetője is kiemelte, az RSZTOP projektek során átadott, különböző élelmiszer és fogyasztási cikk csomagok a mindennapok, az elemi szükségletek szintjén javították a kedvezményezettek életét. A számukra adott tanácsok inkább ismereteket, kompetenciákat fejlesztettek, erősítve bennük a nagyobb önállóság, a saját életük feletti kontroll érzetét, csökkentve ezzel a kiszolgáltatottságot, és hatékonyabbá téve kapott csomagok felhasználását.

A most zárult projekt másik nagyon fontos eleme, hogy a tanácsadás mellett a Magyar Államkincstár, mint konzorciumi partner együttműködésével kiépült egy országos, zárt informatikai adatkezelő rendszer, amelyben a résztvevő személyek adatait, a részükre adott juttatások és tanácsadás állapotát, és a támogatásukhoz szükséges információkat tárolnak. Ez a megoldás a jövőben is működik, és továbbra is támogatja a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű emberekkel végzett felzárkózási munkát. Ugyanígy nem maradnak magukra azok az emberek sem, akik eddig az RSZTOP projektek és az EFOP-1.9.7 segítségével kaptak támogatást. Mint arra Tállai András is rámutatott, a kormány a tavalyinál is többet költ szociális ellátásra, így más projektek és szervezetek az eddigi eredményekre alapozva folytatják azt a komplex felzárkózási programot, amelynek a most zárult projekt az egyik eleme volt.

SZGYF közlemény

Fotók forrása: Mezőkövesd Online/Facebook

 279 megtekintés