Szociális munka régen és ma

Örökség a múltból, érték a jövőnek – szociális munka régen és m című kiadvány olvasmányos történetekkel, esetekkel kívánja megjeleníteni a szakmában dolgozók élményeit, tapasztalatai. A történetek speciális célcsoportba tartozók gondozásáról, élettörténeteiről szólnak, a kiadványban a segítésüket szolgáló módszerek, jó gyakorlatok jelennek meg.
Örökség a múltból, érték a jövőnek – szociális munka régen és ma

Az „Örökség a múltból, érték a jövőnek – szociális munka régen és ma” című kiadvány a TÁMOP 5.4.2. – Központi Szociális Információs Fejlesztések projekt keretén belül elkészült Szociális Füzetek sorozat 3. számaként jelent meg 2010. novemberében. A kiadvány célja, hogy olyan szemléleti megközelítést mutasson be, amely további érdeklődésre és gondolkodásra sarkallja az olvasót, mindazokat, akik az ellátottakért, a gondoskodásra szorulókért tevékenykednek. A kötet olvasmányos történetekkel, esetekkel kívánja megörökíteni, amit több évtizede a szakmában dolgozó kollegáink átéltek, tettek, összekapcsolva azzal, ami egyben át is örökíthető, vagy örökérvényű a szakmában.

Az írások a speciális célcsoportba tartozók gondozásáról, élettörténeteiről szólnak, így a fogyatékos személyek, a demens betegek, alkohol problémával küzdők, a pszichiátriai betegek, valamint a hajléktalan személyek és a segítésüket szolgáló módszerek jelennek meg a kiadványban. Miután a szociális munka sokszínűsége és egyre szélesebb szakirodalma több megoldási módot is ajánl az egyéni élethelyzetek kezeléséhez, néhány módszer bemutatásával mi is gazdagítani kívánjuk ezt a repertoárt.

Örökség a múltból, érték a jövőnek – szociális munka régen és ma

Tartalom:

  1. Jó gyakorlatok helye és szerepe a szociális ellátórendszerben
  2. Régi történetek – mai szemmel, a fogyatékossággal élőkről
  3. Idősek – demens betegek helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok, modellkísérletek a demens betegek ellátásában
  4. Az Alzheimer-kór kezelésének egyik módja – a „legjobb barát” modell
  5. Alkoholbetegek kezelési modelljei különös tekintettel a családok támogatására
  6. Pszichiátriai betegek támogatása szakmaközi együttműködések keretében
  7. Hajléktalan devianciák, normaszegő viselkedések, életstratégiák

 

A kiadvány szerkesztője Kovács Ibolya, Heidl Beáta, szerzői Berényi András, Fehérné Németh Ildikó, Gordos Erika, Hanich Ferenc, Paári Angéla, Dr. Pálfi Éva, Szűcs László, dr. Takácsné Szabó Ilona, Wisinger János.

 

 

 742 megtekintés