Roma Platform Győrben

Roma Platform Győrben

A Nemzeti Roma Platform rendezvénysorozat ötödik eseményére Győr Megyei Jogú Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában került sor, 2022. november 12-én.

Köszöntőbeszédet mondott Dr. Pergel Elza Győr Megyei Jogú Város Önkormányzat alpolgármestere, Németh Zoltán a megyei közgyűlés elnöke és Sörös Iván a Belügyminisztérium főosztályvezetője.

Farkas Krisztián (Belügyminisztérium) tájékoztatást adott a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiáról, valamint a 2021-2027 programozási időszak főbb fejlesztési irányairól, az elfogadott célrendszerek mentén. Előadásában bemutatta a társadalmi felzárkózás egymásra épülő programjait, melyek rászorultság vagy nemzetiséghez tartozás mentén biztosítanak lehetőségeket. Gyöngyösi Gyula (Belügyminisztérium) előadásában a gyermekesély területen tervezett 2021-2027 uniós fejlesztésekről, a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2030 idevonatkozó beavatkozási területeiről adott tájékoztatást.

A térségben működő esélynövelő szolgáltatások vezetőivel kerekasztal-beszélgetés keretében ismerhettük meg a térség és a szolgáltatások célcsoportjainak helyzetét.

Jakus László elnök bemutatta a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesületet, melyet a roma nemzetiségi önkormányzat ösztönzésére hozott létre 2005-ben. Az Egyesület országos érdekképviseleti, érdekvédelmi és kulturális társadalmi szervezetként működik. Dr. Szakácsné Foki Katalin, az Iskolakultúráért –Esélyteremtésért Egyesület elnöke az egyesület működéséről, céljaikról, tevékenységeikről számolt be.

A megyei jó gyakorlatok bemutatkozása is kerekasztal beszélgetés formájában zajlott, melynek résztvevői volt Magyar Vöröskereszt igazgatója, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület munkatársa és a győri Tanoda tanára.

A szervezetek elmondták, hogy kiváló együttműködésben dolgoznak önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, roma nemzetiségi önkormányzatokkal, iskolával, óvodával, szociális intézményekkel, munkaügyi központtal. A beszélgetésből kiderült, hogy a résztvevő szervezetek között is aktív együttműködés van, illetve a helyi rendőrkapitányság is komoly szerepet vállal a térségben a felzárkózási területen.

 

https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2022/11/roma-platformot-tartottak-gyorben

 

https://www.gyorplusz.hu/gyor/roma-platform-a-ciganysag-rejtett-eroforras/

 

A projektet az Európai Unió Jogok, Egyenlőség és Polgárság programja (REC- 2014-2020) támogatta.

 225 megtekintés