Roma Platform Szigetváron

Roma Platform SZIGETVÁRON

A Nemzeti Roma Platform rendezvénysorozat második eseményére – Szigetvár Város Önkormányzatának jóvoltából – a Makovecz Imre által tervezett szigetvári Vigadóban került sor 2022. szeptember 28-án. A rendezvényre több mint 50 fő érkezett, különböző állami, egyházi és civil szervezetek képviselőiként.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte és a megnyitón köszöntőbeszédet mondott Dr. Vass Péter Szigetvár polgármestere, Dr. Őri László a vármegyei közgyűlés elnöke, valamint Sárközi József vármegyei roma nemzetiségi elnök.

Dr. Ulicska László (Belügyminisztérium) ismertette a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2030 tartalmát, előzményeit, a stratégia fókuszait, kitűzött céljait, beavatkozási területeit.

A Felzárkózó Települések program céljairól és előrehaladásáról Kiss Dávid, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét misszióért felelős igazgatója tartott előadást. Elmondta, hogy a programba immár 118 települést sikerült bevonni, és további bővülés várható a közeljövőben.

Szubotics Miklós igazgató úr, az Almamellék-Somogyhárságyi Általános Iskola és Kollégium vezetője ismertette az intézményükben 2018/2019 tanév óta működő Kollégium Plusz modellprogramot, melybe intézményük már óvódás korú veszélyeztetett gyermekeket is fogad.

Fehér Angéla a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület koordinátora előadásában bemutatta a Fókuszban a gyermek EFOP-1.4.5-20 projekt célját, megvalósulási helyszíneit, konzorciumi partnereit, valamint személyes tapasztalatait a megvalósításról.

Kovács Gábor projektmenedzser az „Integrált Térségi Gyermekprogramok a szigetvári járásban és Szentdénesen” (EFOP 1.4.2.) című projektet mutatta be.  A járási szintű széleskörű szakmai együttműködéseknek köszönhetően fejlesztő foglalkozásokat, tehetséggondozó- és felzárkózást segítő foglalkozásokat, táborozási lehetőséget kínálnak a 25 év alatti korosztálynak, a járásban dolgozó szakembereknek, továbbá igyekeznek a szülőket, sőt a közösség többi tagját is bevonni a programokba.

Az EFOP Plusz várható társadalmi felzárkózási fejlesztéseiről (2021-2027-es programozási időszak) –Farkas Krisztián (Belügyminisztérium) beszélt, majd Gyöngyösi Gyula (Belügyminisztérium) ismertette a hazai és uniós finanszírozású programok célját és finanszírozási rendszerét. (Jó kis hely, Kollégium Plusz, Integrált térségi gyermekprogramok, Bari Shej, Tanoda, Biztos Kezdet Gyerekház, Útravaló Ösztöndíjprogram, Roma Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíj, Roma Szakkollégium).

Az előadásokat szakmai konzultáció követte. Ennek során jelen lévő roma civil szervezetek képviselői és a jelenlévő polgármesterek is felszólaltak.

Igényként merült fel egy uniós, objektív monitoring rendszer felállítása, amely segítheti a romák és a roma szervezetek hatékonyabb bevonását, valamint a roma munkavállalók alkalmazását a projektekben, programokban. A rendezvényen jelen lévő polgármesterek hangsúlyozták a helyi szintű párbeszéd kialakításának és megőrzésének fontosságát a helyi- és roma nemzetiségi önkormányzat között. A járási gyerekesély programban szervezett táborozás vonatkozásában további együttműködések, újabb gyermekek bevonása is felmerült a résztvevők között.

A projektet az Európai Unió Jogok, Egyenlőség és Polgárság programja (REC- 2014-2020) támogatta.

 144 megtekintés