Roma Platform Mezőkovácsházán

Roma Platform Mezőkovácsházán

 

A Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése 2022-2023. című projekt keretében az első vármegyei konferenciára Békés vármegyében, Mezőkovácsházán a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Fejlesztési Központjában került sor, 2022. szeptember 21-én.

Köszöntőt mondott Balogh Krisztián (Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője), Csepreghy József Elemér (polgármester), Szegedi Balázs (Békés Megyei Közgyűlés alelnöke) és Radomszki Lászlóné a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

Az ülés Dr. Ulicska László (Belügyminisztérium) Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2030 ismertetéséről szóló előadásával folytatódott, majd a térségi jó gyakorlatok bemutatásával „Akik köztünk élnek és dolgoznak a megyében”címmel.

Elsőként Gáborné Dohar Edit alpolgármester asszony előadásában bemutatta az önkormányzat által megvalósított EFOP – 1.6.2-16 Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal elnevezésű projekt eredményeit, kihívásait. A település bemutatásával szemléltette a lakónépesség fogyását, a szegregált területek kialakulásának okait, valamint ismertette a projekt keretében biztosított szolgáltatások körét.

Az esélynövelő szolgáltatást Battonya településen Korobán Éva a Napfény Tanoda működtetője, a Számíthatsz Ránk! Egyesület vezetője mutatta be. Prezentációját a Tanoda történeti áttekintésével kezdte, és az Egyesület 2011-2019 években megvalósított pályázatait is ismertette.

A jó gyakorlatok körét Romhányi Tiborné Szarvas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke zárta előadásával, az EFOP – 1.4.4-17. Bari Shej – Nagylány-Fátă Máré projekt megvalósításának bemutatásával. A projekt legfontosabb célja a lemorzsolódás csökkentése, a roma lányok tanulmányainak segítése, és magasabb iskolai végzettség megszerzésének elősegítése. A projektnek köszönhetően a bevont lányok olyan helyekre juthattak el, olyan rendezvényeken vehettek részt, ahol olyasféle ismereteket, magatartásformákat, viselkedésmintákat sajátítottak el, melyekre addig megszokott környezetükben nem volt lehetőségük.

A rendezvény tájékoztatással folytatódott. Elsőként Farkas Krisztián (Belügyminisztérium) „Tájékoztatás és konzultáció a 2021-2027-es időszakra tervezett fejlesztésekről (EFOP Plusz)” címmel tartott előadást, majd Gyöngyösi Gyula (Belügyminisztérium) „Gyermekügyi és oktatási programok” címmel mutatta be a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2030 gyermekeket érintő beavatkozási területeit.

A rendezvény záró programjaként megtartott fórumon a résztvevők kérdései, javaslatai hangzottak el, mint például a szegregátum térkép frissítésének szükségessége, a forráshiány okozta nehézségek, az egyszülős családok napi problémáiban való aktívabb szerepvállalás szükségessége. A roma platform céljaihoz illeszkedően, a program végén a résztvevők kötetlen párbeszédje zajlott, melynek témái közt a roma kultúra, hagyományok fontossága, a fiatalok helyzete, a továbbtanulás, a roma szakkollégiumi program is felmerült.

A Magyar Nemzeti Roma Platform Békés vármegye déli járásaira fókuszálva, Mezőkovácsházán is lehetőséget biztosított a szakmai konzultációra, elősegítve az együttműködést, a közös gondolkodást. A bemutatott programok jó példával járnak, a tapasztalatok, gondolatok, javaslatok megosztásra kerültek, melyek előmozdíthatják a térségben működő szolgáltatások eredményességét, fejlesztését, a szervezetek közti együttműködést.

A projektet az Európai Unió Jogok, Egyenlőség és Polgárság programja (REC- 2014-2020) támogatta.

 153 megtekintés