Csütörtökön Egerben konzultáltak a „Magyar Nemzeti Roma Platform” résztvevői

Csütörtökön Egerben konzultáltak a „Magyar Nemzeti Roma Platform” résztvevői

Csütörtökön Egerbe, Heves megyébe látogatott a „Magyar Nemzeti Roma Platform”. A társadalmi konzultációs rendezvényt Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár képviseletében Dr. Ulicska László főosztályvezető nyitott meg. A konzultáción köszöntő beszédet mondott még Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Minczér Gábor, Eger alpolgármestere, valamint Farkas Félix, roma nemzetiségi szószóló.

Az elhangzott előadások értékes szakmai ismerettel szolgáltak a jelenlévőknek: a társadalmi felzárkózáspolitika aktualitásait Dr. Ulicska László, a szakterület helyettes államtitkárságának a főosztályvezetője, majd a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság felzárkózáspolitikában betöltött szerepét Andó Pál, az Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési igazgatóság vezetője ismertette, a mentorálás jelentőségére felhívva a figyelmet.

Mátyás Lilla, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai munkatársa a felzárkózó települések hosszú távú fejlesztési programját mutatta be. A 2004-es tarnabodi példát alapul véve, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapelvét követve, a jelenlét szemléletet viszik tovább az öt leghátrányosabb településen: Sellyén, Kunhegyesen, Göncön, Cigándon és Baktalórántházán. Majd Szabó-Fazekas Ildikó, a helyettes államtitkárság munkatársa a 2021-2027. időszakra vonatkozó, tervezett társadalmi felzárkózási programokról szóló beszámolóját hallgathatták meg a meghívottak. Ezt követően az „Akik köztünk élnek és dolgoznak a megyében” címmel prezentációkat mutattak be a helyi jógyakorlatokat ismertetve.

Elsőként Dr. Hadnagy József, az egri Eszterházy Károly Egyetem Szociálpedagógiai Tanszékének vezetője a helyi felzárkózást támogató innovatív közösségi alapú kríziskezelésről tartott előadást. Kiemelte, hogy az egri roma szakkollégium az egyik legsikeresebb az országban, valamint beszélt a környéken található Szala szegregátum helyzetéről is.

Folytatásként Dr. Czike Klára, az Egyesület a Társadalmi Tőke Fejlődéséért szakmai vezetője a hevesi Bari Shej programról, a roma lányok iskolai karrierjének a mentorok általi bevonásáról, támogatásáról számolt be. A 12-16 éves lányok tanulását segítő program 24 hónapos időszakot ölelt fel. A szakember a hátrányos helyzetű fiatalok középiskolában történő megtartásra hívta fel a figyelmet: ugyanis még mindig gyakori jelenség, hogy a nagyon fiatalon, tizenévesen családot alapító roma lányok kimaradnak a középiskolából. A rendezvény hasznos szakmai konzultációval zárult – többek között felmerült az emelt szintű érettséginek a szükségessége az egyetemi szinten elsajátítható, szociális, segítő szakok vonatkozásában, továbbá az OKJ-s képzések megszüntetését kifogásolták, valamint hogy még mindig magas az arány az általános iskola 8 osztályának be nem fejezésében, és a pozitív diszkrimináció problémája is szóba került -, mely november elején Pest megyében fog folytatódni.

 172 megtekintés