Kedves Hűséges Szereplőink, Támogatóink, Partnereink!

Tájékoztatni szeretném Önöket arról, hogy a járványhelyzet miatt megváltozott filmnézési szokások és érzékelhető fokozott szociális érzékenység okán úgy döntöttünk, hogy május 15-től online láthatóvá tesszük filmünket.
A mellékletben található sajtóközleményt az imént küldtem ki több sajtóorgánumnak.
Amennyiben lehetőségük van rá, kérem, nézzék a film Facebook-oldalát, és osszák meg ismerőseikkel. Köszönjük, ha segítenek abban, hogy minden érdeklődőhöz eljusson a film!

A film trailere ide klikkelve látható.

A sajtóközlemény részletei itt olvashatók.

Szeretettel Csaba nevében is:
Gáspár Judit

Hűség – a dokumentumfilm
Június 26., 20:56 ·

“Hogyan tovább?”
Ezt a kérdést az ember csak akkor teszi fel, ha kifogyott minden ötletből.
Olyan nincs, nem lehet, hogy az embernek ne legyen ötlete arra, hogyan tudjon törődni azzal az emberrel, akinek az életét köszönheti. Még akkor is, ha a demencia vagy Alzheimer minden közös emléket felszámol.
Olyan nem lehet, hogy nem mellette, vele éli át a megmaradt éveket, hónapokat, napokat. Hogyan is nézhetne a tükörbe, ha beadná egy otthonba? Még az elnevezés is önámításra adhat okot: otthon… Az otthon nála, mellette van.
Többek között ezekről a dolgokról beszélgettünk Báthory Orsolyával és Tatai Tamással, akik édesanyjukkal és a demenciával kapcsolatos tapasztalataikat mondták el nekünk.
A beszélgetést két részletben közöljük. Itt látható az első.

HOGYAN TOVÁBB?

"Hogyan tovább?"Ezt a kérdést az ember csak akkor teszi fel, ha kifogyott minden ötletből. Olyan nincs, nem lehet, hogy az embernek ne legyen ötlete arra, hogyan tudjon törődni azzal az emberrel, akinek az életét köszönheti. Még akkor is, ha a demencia vagy Alzheimer minden közös emléket felszámol. Olyan nem lehet, hogy nem mellette, vele éli át a megmaradt éveket, hónapokat, napokat. Hogyan is nézhetne a tükörbe, ha beadná egy otthonba? Még az elnevezés is önámításra adhat okot: otthon… Az otthon nála, mellette van.Többek között ezekről a dolgokról beszélgettünk Báthory Orsolyával és Tatai Tamással, akik édesanyjukkal és a demenciával kapcsolatos tapasztalataikat mondták el nekünk. A beszélgetést két részletben közöljük. Itt látható az első.

Közzétette: Hűség – a dokumentumfilm – 2020. június 25., csütörtök

 

Hűség – a dokumentumfilm
Június 22., 18:55 ·
A hozzátartozóknak sok segítségre lenne szükségük – mondta Somorjai Ildikó szociológus, akinek egyik meghatározó tapasztalati élménye volt a dabasi Zárdakert Otthon, ahol idős, demens apácák éltek. Az intézet vezetője egy alkalommal arról mesélt Ildikónak: nem érti, hogy ezek az egykor szent életet élő hölgyek idős korukra “miért viselkednek ilyen csúnyán egymással”. Ebből a kérdésből egy kutatási anyag, majd egy – a kutatás eredményeire épülő – módszertan született, amely a demenciával élőket segítő gondozók, hozzátartozók munkáját támogatja a mai napig.
A Somorjai Ildikó, szociológussal készült interjút itt tudod megnézni:

A hozzátartozóknak sok segítségre lenne szükségük

A hozzátartozóknak sok segítségre lenne szükségük – mondta Somorjai Ildikó szociológus, akinek egyik meghatározó tapasztalati élménye volt a dabasi Zárdakert Otthon, ahol idős, demens apácák éltek. Az intézet vezetője egy alkalommal arról mesélt Ildikónak: nem érti, hogy ezek az egykor szent életet élő hölgyek idős korukra "miért viselkednek ilyen csúnyán egymással". Ebből a kérdésből egy kutatási anyag, majd egy – a kutatás eredményeire épülő – módszertan született, amely a demenciával élőket segítő gondozók, hozzátartozók munkáját támogatja a mai napig.A Somorjai Ildikó, szociológussal készült interjút itt tudod megnézni:

Közzétette: Hűség – a dokumentumfilm – 2020. június 22., hétfő

 

Hűség – a dokumentumfilm
Június 20., 17:21 ·
Érzelmileg érintve lenni más, mint kívülállóként diagnosztizálni – mondja Dr. Kázár Ágnes háziorvos és belgyógyász. Orvosként vált érintetté, hiszen édesanyja évek óta demenciával küzd. Mit él át egy ilyen helyzetben a szakember, hogyan tud segíteni, tud-e, képes-e hatékonyabban segíteni? Az átélt élményekről és szakmai megoldásokról beszélt a ‘Hűség’ megtekintése után a vele készült interjúben Dr. Kázár Ágnes.

Érzelmileg érintve lenni más, mint kívülállóként diagnosztizálni

Érzelmileg érintve lenni más, mint kívülállóként diagnosztizálni – mondja Dr. Kázár Ágnes háziorvos és belgyógyász. Orvosként vált érintetté, hiszen édesanyja évek óta demenciával küzd. Mit él át egy ilyen helyzetben a szakember, hogyan tud segíteni, tud-e, képes-e hatékonyabban segíteni? Az átélt élményekről és szakmai megoldásokról beszélt a 'Hűség' megtekintése után a vele készült interjúben Dr. Kázár Ágnes.

Közzétette: Hűség – a dokumentumfilm – 2020. június 20., szombat

 

Hűség – a dokumentumfilm
Június 2., 10:26 ·
A film, a filmkészítő és a segítségnyújtás kapcsolatáról beszélgetett három dokumentumfilmes, Almási Tamás, Tuza-Ritter Bernadett és Szekeres Csaba.
A moderátor Váradi Júlia volt.
A beszélgetésben elhangzó témák:
– egy film születését meghatározhatja-e a segítés szándéka;
– hogyan látják a szereplők önmugakat a film révén;
– a rendező skizofrén helyzetben: közel lenni a témához, és távolságot tartani tőle;
– a rendező és a dokumentufilm főszereplője közötti kapcsolat.

Segíthet-e a film?

A film, a filmkészítő és a segítségnyújtás kapcsolatáról beszélgetett három dokumentumfilmes, Almási Tamás, Tuza-Ritter Bernadett és Szekeres Csaba. A moderátor Váradi Júlia volt.A beszélgetésben elhangzó témák:- egy film születését meghatározhatja-e a segítés szándéka;- hogyan látják a szereplők önmugakat a film révén;- a rendező skizofrén helyzetben: közel lenni a témához, és távolságot tartani tőle;- a rendező és a dokumentufilm főszereplője közötti kapcsolat.

Közzétette: Hűség – a dokumentumfilm – 2020. június 2., kedd

 547 megtekintés