Navigáció Navigáció

Az Útmutatók pontban szolgáltatók/intézmények jogszabályban meghatározott működéséhez kívánunk gyakorlati megvalósítást segítő leírásokat nyújtani.

Az almenüpontban találhatók a célzott szervezetekre, szolgáltatásokra nézve kötelezően alkalmazandó vagy szakmai szempontból kiemelten ajánlott eljárásokat (protokollokat), irányelveket vagy ajánlásokat összefoglaló szakmai, módszertani útmutatók.

 

CSSK GYEJÓ szakmai szabályzók

Család- és gyermekjóléti szolgáltatások szakmai szabályzó dokumentumai


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016. május 2-i nappal közzétette a család- és gyermekjóléti szolgáltatások működésével kapcsolatos szakmai szabályozó dokumentumokat.  A leírások a segítő munka folyamataira, jelzőrendszer működésére, ezen belül kiemelten a gyermek bántalmazásának felismerésére és kezelésére irányulnak, ezenen területeken adnak iránymutatást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete 7 régiójának ügyvivő testülete a 2016. évben működő „Szakmai támogató hálózat 2016” projekt keretében szakmai napot szervezett. A szakmai napokon a 7 régió egy-egy helyszínén a régióban működő család- és gyermekjóléti központokkal közösen a család- és gyermekjóléti alapellátás szakmai irányai kerültek egységesítésre. Minden helyszínen bemutatásra kerültek a család- és gyermekjóléti szolgáltatás kiadott szakmai szabályozó dokumentumai.

A szabályozó dokumentumok a család-és gyermekjóléti szolgálatok és központok feladatellátáshoz kapcsolódóan készültek.

Protokoll – A család- és gyermekjóléti szolgáltatás keretében biztosított szociális segítő munka folyamatairól
Szakmai ajánlás - A család-és gyermekjóléti szolgáltatás által működtetett észlelő- és jelzőrendszer működésének és működtetésének szabályairól
A gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszer működtetése kapcsán a gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló szektorsemleges egységes elvek és módszertan
Protokoll - A gyermekvédelmi gondoskodáshoz kapcsolódó család- és gyermekjóléti szolgáltatások folyamatairól
Protokoll - A család- és gyermekjóléti szolgáltatás által működtetett észlelő- és jelzőrendszer folyamatairól

 

A szabályozó dokumentumokhoz kapcsolódóan folyamatosan kerülnek kiadásra azok a segítő dokumentumok, mely a családsegítő és gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltatás szakmai megújulásához, megújításához kapcsoldóan a szakterületen dolgozók munkájának támogatását szolgálják.

Kapcsolódó dokumentumok