Roma Platform Sellyén

Roma Platform sellyén

A Baranya vármegyei Sellye Város Önkormányzata biztosított helyszínt 2023. február 15-én az év első Roma Platform rendezvényének.

Köszöntőbeszédet mondott Nagy Attila Sellye város polgármestere, Őri László a vármegyei közgyűlés elnöke, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Kivés Zoltán a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára és Radomszki Lászlóné a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

Sörös Iván (Belügyminisztérium) bemutatta a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2030 dokumentumot, valamint az abban foglalt célokat és beavatkozási területeket, majd mindezekre épülően, a 2021-2027 programozási időszakra tervezett főbb fejlesztési irányokat.

Fehér Angéla (Magyar Máltai Szeretetszolgálat) a Felzárkózó Települések Program vonatkozásában ismertette a koragyermekkori, gyermekkori programokat, a lakhatási beavatkozásokat, valamint azon széleskörű tevékenységet, melyek alapját a helyi diagnózisok szerint alakítottak ki településenként.

A rendezvényen két kerekasztal beszélgetés keretében jó gyakorlatként mutatkoztak be a vármegyében működő, felzárkózási tevékenységet végző szervezetek.

Az első beszélgetésben a szervezetek működését ismerhettük meg, a szervezetek képviselői tájékoztatást adtak arról, hogy milyen fő tevékenységek és célok mentén kapcsolódnak a társadalmi felzárkózáshoz, s melyek azok a tényezők, amelyek miatt ezt képesek lehetnek hatékonyan ellátni. Kiemelték, hogy a több évtizedes tapasztalat, valamint a kiépült infrastrukturális és humán környezet nagyban segíti a munkájukat és az ahhoz szükséges bázist.

Kérdésként fogalmazódott meg, hogy a roma nemzetiségi önkormányzatok hogyan tudnának aktívabban részt venni a programban. Több előadó jelezte, hogy aktív és jó együttműködése van a roma nemzetiségi önkormányzatokkal, rendszeresen egyeztetnek és véleményüket kérik ügyekben.

A második kerekasztal beszélgetésben a Felzárkózó települések hosszú távú programot megvalósító, karitatív szervezeteknél dolgozószakemberek elmondták, hogy a jelenlétre épülő programban kiemelkedő szerepe van a családokkal való kapcsolatnak, valamint az együttműködésnek az önkormányzatokkal, civilekkel, szociális és gyermekjóléti alapellátás munkatársaival, pedagógusokkal. A beszélgetésben résztvevők több eredményt fogalmaztak meg, amelyet a program megvalósítása során elértek (Hirics-munkaerőpiacon való elhelyezkedés; Téseny-erős, összetartó közösség kiépítése; 20-30 fiatal érettségi bizonyítvány szerzése; 100 fő OKJ képzésbe való bevonása).

 

https://www.bama.hu/helyi-kozelet/2023/02/a-tarsadalmi-felzarkoztatast-szolgalja-a-magyar-nemzeti-roma-platform

https://www.ahir.hu/2023/02/17/a-tarsadalmi-felzarkozaspolitika-teruleti-kiterjesztese-roma-forumot-tartottak-sellyen/

 

A projektet az Európai Unió Jogok, Egyenlőség és Polgárság programja (REC- 2014-2020) támogatta.

 168 megtekintés