Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Vissza a teljes oldalra

A szociális szakemberek mentálhigiénés lehetőségei


A szociális szakemberek mentálhigiénés lehetőségei és azokat segítő programok, szervezeti rendszerek című kiadvány a TÁMOP 5.4.2. – Központi Szociális Információs Fejlesztések projekt keretén belül elkészült Szociális Füzetek sorozat 4. számaként jelent meg 2010. decemberében.

A kiadvány bevezető gondolatai közül érdemes kiemelni egy, a segítő szakmában dolgozók számára fontos gondolatot:

„Mivel munkánk során a saját személyiségünkkel dolgozunk, ezért a segítés gyakorlati pszichológiájáról, önismeretünkről, személyiségünk alakulásáról folyamatosan információt kell kapnunk, kérnünk, de akarva-akaratlan feltétlenül kapunk és mi is adunk másoknak. Egy nagy „társasjáték” szereplőiként rajtunk múlik, hogy mikor keresünk egy „kilátó tornyot”, hogy kicsit felülről látva vizsgáljuk meg helyzetünket, egy „padot”, amin megpihenhetünk, egy „barátot”, akivel megbeszélhetjük gondjainkat.”

A szociális szakemberek mentálhigiénés lehetőségei és azokat segítő programok, szervezeti rendszerek

 

A kiadvány szerkesztője Kovács Ibolya, Heidl Beáta, szerzői Berényi András, Fehérné Németh Ildikó, Gordos Erika, Szögeczki József, Wisinger János.

 

Tartalom:

  1. A team munka, az esetmegbeszélés szerepe a lelki egészségvédelemben.
  2. A szociális szakemberek mentálhigiénéje.
  3. „Nem elég fellobbanni, de mindig égni kell” avagy a szupervízió gyakorlata a szociális munka területén
  4. Ép testben ép lélek – a sport szerepe a szakemberek és az ellátottak rekreációjában
  5. Szenvedély- és pszichiátriai betegek hálózati formában történő gondozása, különös tekintettel a közösségi- és alacsonyküszöbű ellátásokra.