Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Vissza a teljes oldalra

Tájékoztató az ellátások 2019. évi emeléséről


A nyugellátások és egyes más ellátások 2019. január havi emeléséről szóló 240/2018. (XII.12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) tartalmazza – többek között – a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülő ügyfelek vonatkozásában az adott személyeket megillető emelés mértékét.

 

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. § (1) bekezdése alapján 2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal kell emelni a 2019. január 1-jét megelőző időponttól megállapított rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást [kormányrendelet 1. § (1) bekezdés 12-13. pontja].

 

Azon ellátottak tehát, akik 2018. december 31-én megváltozott munkaképességű személyek ellátásaként folyósított rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesültek, az emeléssel növelt összegű ellátásra jogosultak 2019. január 1-jétől.

 

A fentiek alapján emelésre jogosultak részére a 2019. január hónapra járó ellátásokat a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság már emelt összegben folyósítja hivatalból, így az emelés iránt az emelésre jogosultaknak külön kérelmet benyújtaniuk nem szükséges.

 

A kormányrendelet 1. § (3) bekezdése szerint a 2,7 százalékos emelést akkor is meg kell állapítani, ha a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást a korábban megállapított rokkantsági járadék, vagy az emelésre jogosító rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, baleseti járadék vagy bányászok egészségkárosodási járadékának a megszűnését követő naptól, 2019. évi időponttól állapítják meg. Az emelésre való jogosultság akkor is fennáll, ha az ellátásokban több változás következett be.

 

 


2019.