Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Vissza a teljes oldalra

Megnyílt a karácsonyi vásárhét


A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő intézmények ellátottai által készített egyedi készműves termékekből nyílt karácsonyi vásár december 11-én a főigazgatóság Visegrádi utca 49. szám alatti épületének földszinti előadójában.

Az eseményt a Bolyai Gyermekotthon Központ ellátottainak karácsonyi műsora nyitotta meg, amelyben ez alkalommal a Báthory László Cserkészcsapat önkéntesei közreműködtek.

A gyermekeket és a fiatalokat Szőnyi Zsófia, a Társadalmi Kapcsolatok Osztálya nemzetközi referense tanította be.

A repertoárba a népzenétől a popzenéig, a klasszikustól a modernig válogattak karácsonyi dalokat. Többek között felcsendültek a Csendes éj, a Krije,krije, kisdedecske, az Ó gyönyörűszép dallamai, kánonban hallhattuk a Szálljatok le, szálljatok le - Fehér Karácsony dallamait, a Jingle bell rock változatát és egy gyönyörű szólót All I want for Christmas címmel.

A karácsonyi vásár minden napján más intézmény mutatkozik be termékeivel, így újabb ajándékötletekkel gazdagodhatnak az idelátogatók. Az eladásra kínált tetszetős és kiváló árucikkek széles választéka várja az érdeklődőket, többek között kerámia tárgyak, karácsonyi és asztali díszek, fonott kosarak és tálcák, szőnyegek, díszpárnák, díszgyertyák, textilékszerek, plüss játékok.

A kézműves termékek egytől egyig az intézményekben élők munkái, különlegességük éppen az egyediségük.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának MEREK Műhelye az egyik ilyen kézműves foglalkoztató, ahol egyedi kerámiatárgyak és gyöngyből fűzött ékszerek, karkötők, nyakláncok készültek.

A műhely egy éve működik, tavaly égetőkemencét is vettek, így helyben állítják elő a csodaszép kerámiatárgyak, mondta Csordásné Erzsi, a kézműves foglalkoztató mindentudója. Az agyagot kinyújtják, formázzák különféle mintákkal, majd kiégetik. A mázbevonat felvitelét követően ismét égetőkemencébe teszik a kerámiákat.

Hajósi Petra műhelyvezető a kerámia és a gyöngytárgyakat készítők munkáját koordinálja a MEREK Műhelyben. A gyöngyfűzéshez hasonlóan a kerámiakészítéshez kézügyességre van szükség, a fagyöngy, a közepes méretű gyöngyök sikeres fűzése után a bátrabbak a legapróbb gyöngyszemekkel próbálkoznak. Az eredmény magáért beszél, szebbnél szebb karkötők, nyakláncok készülnek a tíz fős műhelyben.

Az eredmény láttán mindannyiukat büszkeség tölti el, mondja a műhelyvezető. A MEREK Műhelyben készült kézműves tárgyak az intézményben (1022 Budapest, Marczibányi tér 3.) is megvásárolhatók naponta 8-16 óra között.

A kiállítók szeretettel várnak minden érdeklődőt december 16-ig naponta 10-15 óra között.