Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Vissza a teljes oldalra

Szakmai konferencia a bántalmazottak egészségügyi ellátásáról


A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű emléknapot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják. E napon ölték meg a Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára.

A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. A téma nagyságrendje és valódi természete gyakran rejtve marad. Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17. óta nyilvánította e napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává (54/134. határozat). Az ENSZ felkérte a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy e napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat.

A kapcsolati erőszak áldozataival mindenütt találkozhatunk, s mindenütt kapcsolatba is kerülünk velük. A nagy ellátórendszerek közül az egészségügy kiemelt szereplője az áldozatok ellátásában való segítésének, a velük való együttműködés meghatározó pontja lehet a további támogatásnak, támasznyújtásnak. Az áldozatot segítő szervezetek, intézmények, hatóságok és szolgáltatók együttműködésének megteremtése kiemelten fontos, a közös gondolkodás, közös munka alapja a másik megismerése.

Ezen célok elérése érdekében szervezte meg az SOS Krízis Alapítvány a „Bántalmazottak egészségügyi ellátása” című szakmai konferenciáját, mely rendezvényre a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Módszertani Főosztálya is meghívást kapott.

A rendezvényt Kalmár György, az alapítvány elnöke nyitotta meg, majd a köszöntőt követően Prof. Dr. Keller Éva, a SOTE Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet igazgatója – „Bántalmazott az egészségügyben” c. előadását hallgathattuk meg. Igazgatóasszonyt Köbli Mihály r.alezredes előadása követte az V. Kerületi Rendőrkapitányságról, aki „Az egészségügy és a rendőrség kapcsolata” címmel tartott előadást.

Az első két előadó elsősorban a bántalmazottak oldaláról közelítette meg a bántalmazás témakörét, Antal Gábor, krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológus pedig a bántalmazó személyiségének tipikus megjelenési formáit ismertette.

Egy rövid szünetet követően Dr. Antritter Zsófiától /SOTE- II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika/ „A nemi erőszakon átesett nők nőgyógyászati ellátása” címmel kaphattunk részletes tájékoztatót. A szakmai konferenciát Lengyel Ingrid, Integrált Jogvédelmi Szolgálat –Betegjogról szóló előadása zárta.