Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Vissza a teljes oldalra

Örökség a múltból, érték a jövőnek – szociális munka régen és ma


Az „Örökség a múltból, érték a jövőnek – szociális munka régen és ma” című kiadvány a TÁMOP 5.4.2. – Központi Szociális Információs Fejlesztések projekt keretén belül elkészült Szociális Füzetek sorozat 3. számaként jelent meg 2010. novemberében. A kiadvány célja, hogy olyan szemléleti megközelítést mutasson be, amely további érdeklődésre és gondolkodásra sarkallja az olvasót, mindazokat, akik az ellátottakért, a gondoskodásra szorulókért tevékenykednek. A kötet olvasmányos történetekkel, esetekkel kívánja megörökíteni, amit több évtizede a szakmában dolgozó kollegáink átéltek, tettek, összekapcsolva azzal, ami egyben át is örökíthető, vagy örökérvényű a szakmában.

Az írások a speciális célcsoportba tartozók gondozásáról, élettörténeteiről szólnak, így a fogyatékos személyek, a demens betegek, alkohol problémával küzdők, a pszichiátriai betegek, valamint a hajléktalan személyek és a segítésüket szolgáló módszerek jelennek meg a kiadványban. Miután a szociális munka sokszínűsége és egyre szélesebb szakirodalma több megoldási módot is ajánl az egyéni élethelyzetek kezeléséhez, néhány módszer bemutatásával mi is gazdagítani kívánjuk ezt a repertoárt.

Örökség a múltból, érték a jövőnek – szociális munka régen és ma

 

Tartalom:

  1. Jó gyakorlatok helye és szerepe a szociális ellátórendszerben
  2. Régi történetek – mai szemmel, a fogyatékossággal élőkről
  3. Idősek – demens betegek helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok, modellkísérletek a demens betegek ellátásában
  4. Az Alzheimer-kór kezelésének egyik módja – a „legjobb barát” modell
  5. Alkoholbetegek kezelési modelljei különös tekintettel a családok támogatására
  6. Pszichiátriai betegek támogatása szakmaközi együttműködések keretében
  7. Hajléktalan devianciák, normaszegő viselkedések, életstratégiák

 

A kiadvány szerkesztője Kovács Ibolya, Heidl Beáta, szerzői Berényi András, Fehérné Németh Ildikó, Gordos Erika, Hanich Ferenc, Paári Angéla, Dr. Pálfi Éva, Szűcs László, dr. Takácsné Szabó Ilona, Wisinger János.