Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Vissza a teljes oldalra

Különleges darab, különleges helyszínen


 

Az SZGYF Módszertani Főosztályának szervezésben, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 2019. június 27-én került bemutatásra Christian Gundlach BATANG FELÉ című tragikomédiája.

 

A demens idős férfit, (Hubertet) alakító Koltai Róbert és az önkéntes segítő szerepében (Alex) Szirtes Balázs izgalmas lélektani játéka valamennyi nézőt mélyen megérintett. Történetük egyenként is különleges és drámai.

A demenciában lassan elmerülő, egyedül élő, idős férfi egy különös világot épít fel. Üvegbe zárt hajóinak tisztogatása közben társa Paul, egy plüsspapagáj, akivel közösen emlékezik képzeletbeli matrózmúltjára, közös kalandjaikra Batangon, ahol szépek a nők, jó az idő és mindenki boldog.
A fiatalember, akit a „Hivatal” küldött önkéntes segítőként hozzá, kapcsolatuk kezdetén kényszerből viseli gondját, úgymond az igazolásért, amit az 50 óra után kap. Az együttlétük során kiderül, hogy ő is segítségre szorul, egy baleset miatt, melyet ő okozott, bűntudat gyötri, amit senkivel nem tud megosztani. Ebbe nemcsak szerelme rokkant bele, hanem ő is megsérült a fején.
Kapcsolatuk a találkozásról is szól. Hogy épül ki a bizalom két, látszólag mindenben különböző ember között, hogyan találnak közös pontot, hogyan kapaszkodnak egymásba. Érzelmi hullámzásokon, apró gesztusokon, fájdalmas, abszurd humoron keresztül eljutnak egymás elfogadásáig.

A színdarab után lehetőségünk volt beszélgetni a színészekkel, a darab rendezőjével, Gaál Ildikóval és dr. Egervári Ágnes neurológussal. Szó esett műhelytitkokról, a nézők demenciával kapcsolatos élményeiről, tapasztalatairól „laikus”, hozzátartozói és szakemberi szemszögből.

Az egymásra találás nemcsak a színpadon történt meg, hanem a közönségtalálkozón is. Mindenki egyet értett abban, hogy a darab alkalmas társadalmi érzékenyítésre, művészi eszközökkel mutatja be a demencia sokszínűségét, nehézségét, szépségét, segítve ezzel a betegség megértését és a betegséggel élők elfogadását, széleskörű megismertetésének pedig egy a rendező és a művészek által tervezett tévéjáték jó eszköze lehet.

Jobbágy Mária
AC koordinátor