Webtartalom-megjelenítő Webtartalom-megjelenítő

Vissza a teljes oldalra

Országos szakmai nap a fogyatékos személyek részére nappali ellátást nyújtó szolgáltatók számára


 

2019. június 25-én az SZGYF Módszertani Főosztálya az EMMI Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályával közösen „Fogyatékos személyek részére nappali ellátást nyújtó szolgáltatók számára országos szakmai napot” szervezett. A rendezvény célja az volt, hogy fogyatékosságügyben a legfontosabb aktualitásokról tájékoztassa a terepen dolgozó kollégákat.

Az EMMI Báthory utcai épületében megtartott konferencia a szolgáltatók szakmai munkájának támogatását, a szolgáltatók közötti együttműködés erősítését kívánta szolgálni. A köszöntőt Orsós Zsolt, az EMMI Fogyatékosságügyi Főosztályának vezetője tartotta. Az előadások három nagy tématerületre koncentráltak.

Szociális diagnózis elmélete és gyakorlata. dr. Andráczi-Tóth Veronika, EMMI Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya, főosztályvezetője és Ráczné Németh Teodóra, az SZGYF Módszertani Főosztálya, főosztályvezetője a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben nevesített szociális diagnózist, mint a személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások igénybevételét megelőző, szükségleteket vizsgáló módszert ismertették, annak céljával, az eszköz- és módszerfejlesztés egyes állomásainak áttekintésével és gyakorlati alkalmazásával egyetemben.

Az FSZK Montázs projektjének bemutatása. A Montázs projekt fő célja, hogy a fogyatékos személyek számára szükségleteikre reagáló, rendszerszerű szolgáltatások fejlesztése és hozzáférhetőbbé tétele minél hatékonyabban és eredményesen történjen meg. Ennek hatására javuljon életminőségük, önálló életvezetési képességük valamint társadalmi inklúziójuk. Az előadásban Kun Gábor, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit kft. Montázs projektjének munkatársa bemutatta az autizmus munkacsoport, a hálózatfejlesztési munkacsoport, valamint a kommunikációjukban akadályozott munkacsoport tevékenységét is.

Az FSZK Rehabilitációs Programiroda szakmai munkájának bemutatása. A Programiroda módszertani- és szakmafejlesztéssel, ágazati és szektorközi egyeztetések megvalósításával támogatja a megváltozott munkaképességű személyek komplex rehabilitációját segítő szakembereket, ezáltal közvetett módon azt, hogy minél több fogyatékos személy találja meg a számára megfelelő egészségügyi, oktatási, munkaerő-piaci és szociális szolgáltatásokat. A Programiroda jelenlegi tevékenységei keretében a foglalkozási rehabilitáció területére koncentrál. Bela Szilvia, a Rehabilitációs Programiroda munkatársa az FSZK fejlesztő foglalkoztatáshoz kapcsolódó legújabb fejlesztéseit és a témához kapcsolódva összegyűjtött jó helyi gyakorlatokat mutatta be a szakmai érdeklődőknek.

A konferencia délutáni szekcióülésén a szervezők a 2018-2019 között megtartott regionális műhelytalálkozó-sorozat tapasztalatairól számoltak be a résztvevőknek.
Emellett Sándor Ildikó, a kaposvári Gyöngyfa Napközi Otthon vezetője a fogyatékos személyek nappali ellátásában a szolgáltatási elemek és a fejlesztés lehetőségének kapcsolatát vázolta fel az általa kidolgozott úgynevezett Mozaik program bemutatása kapcsán.

A 62 szakember részvételével megvalósuló szakmai nap keretében lehetőség nyílt az előadókkal történő konzultációra, valamint a szakemberek közti tapasztalatcserére.