Navigáció Navigáció

Háttérintézmények átalakítása

 2016.06.14.    1743

Minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálata és átalakítása


A Magyar Közlöny 2016. évi 85. számában (VI.13.) jelent meg a 1312/2016. (VI. 13.) Korm. határozat a központi hivatalok és a költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával kapcsolatos intézkedésekről. A határozat értelmében a háttérintézményi rendszer jelentős átalakításra kerül, mely a 2016. év második felében, illetve a 2017. év I. negyedévében valósul meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt, központi költségvetési szervként működő háttérintézmények közül a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet és a Türr István Képző és Kutató Intézet jogutódlással – az Emberi Erőforrások Minisztériumába történő beolvadással – megszűnnek. Ennek várható időpontja 2016. szeptember 1.

2017. január 1. dátummal az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ jogutódlással – szintén az Emberi Erőforrások Minisztériumába történő beolvadással – megszűnik.

2017. január 1-től a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal központi szerve jogutódlással Budapest Főváros Kormányhivatalába, a fővároson kívüli szervezeti egységei a szervezeti egység székhelye szerinti megyei kormányhivatalokba olvadnak be.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2017. január 1-től névváltoztatással Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatalként működik tovább, amely átveszi a megszűnő Országos Egészségbiztosítási Pénztár pénzbeli ellátásokkal, baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatait. A Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal 2017. március 31-én jogutódlással a Magyar Államkincstárba olvad be.

A Kormány célja, hogy az államigazgatási szervezetrendszer egyszerűbb szerkezetének és takarékos működésének kialakításával, a nemzetbiztonsági, a rendvédelmi, valamint az intézményfenntartói feladatok kivételével az államigazgatási és kapcsolódó állami feladatok ellátását a minisztériumi szervezetrendszerben, területi szinten a fővárosi és megyei kormányhivatalokban, illetve a járási (fővárosi kerületi) hivatalokban biztosítsa.

A szervezeti átalakulással kapcsolatos további intézkedéseket, a Kormányrendet ütemezése szerint kívánják megvalósítani. A kormányrendelet teljes terjedelmében az alábbi hivatkozásra kattintva érhető el.

Magyar Közlöny 2016. évi 85. szám

Összes találat: 413